Diari La Veu del País Valencià
València estudia aplicar una taxa de 30 euros per a les motos elèctriques de lloguer

L’Ajuntament de València estudia la regulació tributària que aplicarà a les noves empreses de mobilitat, com les de lloguer de patinets i motos elèctriques, que desenvolupen nous negocis basats en models d’economia col·laborativa.

Segons ha informat el consistori en un comunicat, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat que les taxes per a autoritzar l’activitat comercial a València “tindran un objectiu regulador, no recaptatori”. En aquest sentit, Vilar ha mantingut reunions amb les empreses interessades que “entenen que han de pagar una taxa per l’autorització o cànon en cas de concessió”, ha assegurat el regidor, qui ha afegit que “no estem parlant de grans quantitats, ja que entenem que és més un mitjà de regulació que de recaptació i no serà un ingrés fiscal o tributari d’importància per a l’Ajuntament”.

Vilar ha qualificat les reunions amb les empreses “d’altament satisfactòries” i ha explicat que “es tracta en molts casos de companyies de joves emprenedors, en molts casos xicotetes empreses valencianes, que necessiten desenvolupar el seu negoci amb garanties però també amb certa rapidesa”. El regidor ha assegurat que el tema dels nous models de mobilitat “és complex, ja que no són únicament una fórmula emergent de prestació de serveis, sinó que cal diferenciar entre els mètodes tradicionals en els quals s’empra un nou model de gestió com el sharing (cotxes o motos) i els emergents (patinet, per exemple)”.

En el cas del primer model de negoci, els vehicles hauran de ser elèctrics i d’emissió 0, “o no obtindran autorització”, ha avançat Vilar. A més, en cas que finalment s’utilitzen per a aquest propòsit places de l’espai regulat de l’Ordenança Reguladora d’Aparcament (ORA) “el que es deixe d’ingressar per aquest aparcament ho haurà de compensar l’empresa concessionària o autoritzada”, ha afegit el regidor. Encara que de moment no s’han fixat quantitats, la mínima que s’estudia per a l’ocupació de la zona blava per part d’aquest servei és de 20 euros al mes més la taxa de l’autorització, “per la qual cosa no arribaria a 30 euros al mes, encara que es tracta simplement d’una estimació orientativa”, ha dit Vilar.

Quant als mètodes emergents, “estan els patinets, que s’han convertit en un mitjà de mobilitat personal”, ha manifestat Vilar, que ha distingit “els patinets en línia i els segway, de rodes en paral·lel amb manillar que, com que són d’ús exclusivament turístic, necessiten una altra regulació i, per tant, tindran una altra taxa”.

També s’ha referit al Tuk Tuk o “el que abans es denominava col·loquialment ‘motocarro’, que s’utilitza amb finalitats turístiques mitjançant el lloguer amb conductor i probablement amb guia turístic”. En relació a aquest negoci també serà necessari disposar de regulació i taxa, “atés que València compta amb bus turístic, que presten dues companyies mitjançant l’autorització corresponent i podrien entrar en competència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa