Diari La Veu del País Valencià
Alumnes de la Universitat de València es tanquen per a denunciar actituds masclistes de professors

Un grup d’alumnes es va tancar aquest dimarts, 27 de novembre, a la Facultat de Filosofia i Ciències de la Educació de la Universitat de València (UV) contra l’assetjament sexual amb la finalitat de “visualitzar i acabar amb les pràctiques portades a terme per alguns professors i amb les seues actituds patriarcals i masclistes” amb pancartes i cartells.

La Universitat de València ha informat que hui han mantingut una reunió amb les estudiants de la Facultat de Filosofia i Educació per a abordar la “denúncia pública” de les alumnes sobre “un comportament verbal denigrant cap a la dona i sexista de part d’un professor d’aquest centre que va tindre lloc el curs passat” i que ja va rebre un advertiment. Així mateix, els responsables de la institució acadèmica han reafirmat la seua “tolerància zero” davant aquests comportaments i han animat els integrants de la comunitat universitària a presentar denúncies formals per a poder activar el protocol contra l’assetjament.

L’acció de les alumnes s’ha fet pública en xarxes socials en un comunicat distribuït a través d’un compte de Twitter i d’un compte d’Instagram en què s’explica que les alumnes han decidit “emprendre una acció reivindicant la necessitat d’actuar davant situacions masclistes, més encara quan es tracta d’una universitat pública que està sent finançada pel conjunt de la societat”.

Les alumnes afegeixen que es tracta “d’acabar amb les seues actituds patriarcals i masclistes que en res afavoreixen la imatge de la institució i que denigren per complet la figura de la dona”. En aquest punt, critiquen “el silenci i incompetència exercida per la institució i pels seus responsables, entre ells el Rectorat”. En el comunicat, a més, les afectades reprodueixen algunes frases que asseguren “haver escoltat en primera persona”: “Com em posa la teua veu”; “Normal que esternudes, anit anaves molt fresca”, i “No fa falta que t’enrotlles en l’examen, ja ens podem enrotllar després” són alguns exemples.

La Universitat reacciona

Des de la Universitat de València han asseverat que el tancament respon “a un comportament verbal denigrant cap a la dona d’un professor d’aquest centre que va tindre lloc el passat curs, quan cursaven el primer any de grau, arran del qual va presentar una queixa a través de la ‘bústia de queixes” de la facultat. Aquesta queixa, segons la Facultat, “va ser resolta atenent la sol·licitud de les estudiants, advertint el professor del seu comportament i de la realització d’un seguiment quan reiniciara les seues activitats docents”.

Quan es va tindre coneixement d’aquesta denúncia feta pública en aquest dimarts, el Consell de Direcció de la UV va convocar una reunió amb “caràcter d’urgència”, que s’ha celebrat en el matí d’aquest dimecres i en la qual han estat presents la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, la secretària general de la Universitat, la delegada d’Estudiants, el gerent, la directora de la Unitat d’Igualtat, la síndica de Greuges, la secretària i un vicedegà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació i membres de la Comissió d’Igualtat de la Facultat.

En el transcurs de la trobada, la UV ha expressat a les alumnes “la fermesa de la Universitat de València per a lluitar contra aquestos comportaments, el rebuig de la institució i l’objectiu de continuar lluitant en la defensa dels valors de la igualtat, la diversitat i la qualitat de la docència així com el respecte a la dignitat de les persones”.

Protocol contra l’assetjament

La Universitat de València també ha explicat a les alumnes el procediment establit per la Universitat de València a partir del qual s’activa el Protocol contra l’Assetjament i que en cas de produir-se una denúncia, seria activat immediatament.

El Consell de Direcció de la Universitat actualment treballa en l’elaboració del que serà el III Pla d’Igualtat de la Universitat, “l’objectiu immediat del qual és la formació de la comunitat universitària, incloses les seues estructures i òrgans de govern, en igualtat, per a apostar per la transversalització del gènere en les activitats docents i ha treballat en els últims mesos en acords amb la Generalitat Valenciana per a donar suport a les dones de la comunitat universitària víctimes de violència de gènere”, recorda la Universitat.

El Rectorat incideix en la seua “tolerància zero” davant aquestes actituds i comportaments i prega a la comunitat universitària que els denuncie formalment en cas que es produïren.

Comparteix

Icona de pantalla completa