Diari La Veu del País Valencià
La Rambleta cancel·la l’actuació de Mongolia per les amenaces de l’extrema dreta

L’Espai Rambleta ha decidit cancel·lar l’actuació de Mongolia prevista per a aquest dissabte i diumenge a València. L’espectacle havia rebut les amenaces de l’extrema dreta, que, per segona vegada en poques setmanes, aconsegueix que un espai cultural cancel·le l’actuació d’un humorista. A principis de novembre, el Teatre Olympia va cancel·lar la funció Nunca os olvidaremos, que protagonitzen Dani Mateo, J.J. Vaquero i Raúl Cimas. El motiu, el gag de Mateo en què es mocava amb la bandera espanyola.

Poc després que s’anunciara l’actuació dels còmics de la revista Mongolia a La Rambleta, col·lectius d’extrema dreta de València, capitanejats per España 2000, van iniciar una campanya cridant al boicot de Mongolia sobre hielo, un espectacle protagonitzat per Darío Adanti i Edu Galán. El líder d’España 2000 va incitar a seguir el mateix procediment que van seguir contra el Teatre Olympia per a pressionar els responsables dels espais culturals i que cancel·len les actuacions. Així, animen a “protestar a través de tots els mitjans legals”, com ara “per telèfon, per correu electrònic i davant l’Ajuntament i la Rambleta”, indicava Roberto.

El centre cultural de Sant Marcel·lí ha cancel·lat l’espectacle “per motius de seguretat”, indica aquest divendres en un comunicat, una decisió que arriba després d’haver mantingut contactes durant els últims dies tant amb la Policia Local com amb l’Ajuntament de València. La Rambleta indica que la campanya d’amenaces perpetrada per l’extrema dreta ha anat més enllà de les xarxes socials, ja que les coaccions han sigut també “directes als treballadors d’aquest centre”. Davant aquestes circumstàncies, la celebració de l’espectacle “suposa un risc inassumible per a la seguretat dels assistents, dels artistes i del personal del centre, que, fins a l’últim moment, ha estat defensant la realització de l’espectacle malgrat la intimidació, la coacció i les amenaces”, apunta l’espai cultural.

“Aquest risc per a la seguretat dels assistents ha sigut observat per les instàncies competents per a això, sense que es puga garantir l’absència d’incidents durant la celebració de l’espectacle, una qüestió fonamental per al centre la prioritat del qual és vetlar per la seguretat del nostre públic, dels artistes i del personal que dia a dia fa possible que gaudim de la cultura”. “La solució a aquest problema no és canviar de localització l’espectacle. El centre no és el problema. El problema són les amenaces i la impossibilitat de veure garantida la integritat física dels assistents a l’espectacle”, continua el comunicat.

“La Rambleta defensa la cultura des de la diversitat, la integració i la igualtat, de manera que és per al públic i els artistes un espai de convivència, de llibertat, de reflexió, de tolerància i de respecte, on rebutgem qualsevol tipus de manifestació o comportament que pose en perill aquestos principis i valors que regeixen aquest Centre”. Per això, lamenten que a València “la cultura s’estiga veient censurada per aquest tipus d’atacs i amenaces que atempten directament contra la llibertat”. Per tot plegat, la Rambleta ha fet una crida “urgent” a les instàncies competents “perquè s’adopten les mesures necessàries que eviten que qualsevol espai cultural haja de cancel·lar la seua programació per amenaces, coaccions i intimidacions i que asseguren que puguen programar amb la llibertat que ha d’estar garantida en un estat democràtic i de dret”, conclou el comunicat.

L’estratagema de la llicència

L’estratègia ordida pel líder d’España 2000 per a condicionar la programació de l’Espai Rambleta era demanar la cancel·lació a les administracions. Roberto s’escudava en una suposada falta de llicència de l’edifici per a acollir activitats culturals. En sengles escrits adreçats a la Presidència de la Generalitat, a l’Agència Valenciana de Resposta a les Emergències i a l’Ajuntament de València, el líder del partit ultra esgrimia que l’espectacle tindrà lloc en una sala amb un aforament per a 400 persones, però, davant de “l’afluència” prevista, “seria una temeritat permetre la seua celebració”, ja que, segons apunta, el centre cultural no disposa de llicència d’activitat obligatòria per a celebrar espectacles. Però aquest no és l’únic motiu que preocupa el líder del partit ultra, ja que en el mateix text registrat el 27 de novembre acusa Mongolia de fer un “humor amb discurs d’odi”.

“El grup Mongolia s’ha guanyat la fama amb un humor que denominen àcid i irreverent”, però, escriu, és “ofensiu i arriba a l’escarni i burla de valors com la religió catòlica”. Per al líder d’España 2000 es tracta d’un humor “discutible” que “amaga un vertader discurs d’odi, discriminació i menyspreu a tot aquell que se senta catòlic, espanyol o conservador”. Per tot plegat, el cap del partit ha sol·licitat el “tancament temporal i immediat” de La Rambleta tot assenyalant contínuament l’espectacle Mongolia sobre hielo com a perill per a la seguretat, ja que, en cap moment, España 2000 es mostra preocupada per l’activitat passada ni la futura que puga acollir l’espai de Sant Marcel·lí.

Comparteix

Icona de pantalla completa