Diari La Veu del País Valencià
Els citricultors tindran beneficis fiscals per a pal·liar els efectes negatius de la campanya

El sector citrícola s’ha reunit aquest dimarts amb la conselleria d’Agricultura per a tractar la mala situació que està travessant la campanya citrícola en el que hauria de ser “el seu millor moment”, segons assenyalen els agricultors. Les inclemències meteorològiques, els acords comercials de la Unió Europea amb tercers països i les vagues a França estan causant un important greuge als productors valencians.

Les organitzacions agràries xifren les pèrdues en uns 160 milions d’euros, mentre que la Conselleria rebaixa la xifra als 80 milions. Siga com siga, el departament encapçalat per Elena Cebrián ha decidit intervindre i s’ha compromés a donar beneficis fiscals als llauradors que hagen tingut pèrdues aquesta campanya.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha sigut qui ha presidit la reunió amb el sector i, en acabar, ha traslladat “el compromís del govern valencià amb el sector”. Ha explicat que es pretén actuar “de manera conjuntural” i la primera mesura que es prendrà és la de posar en marxa una línia de crèdit, perquè tots els agricultors que hagen tingut pèrdues d’ingressos “puguen accedir a crèdits bonificats i puguen tindre finançament per a continuar la seua activitat”. Mulero ha explicat que encara no s’ha definit un pressupost perquè no coneixen les declaracions de pèrdues de tots els productors.

D’altra banda, ha explicat que analitzaran totes les pèrdues i proposaran al govern espanyol la reducció de mòduls necessària perquè els productors compensen les pèrdues d’ingressos amb beneficis fiscals. Aquesta mesura es va aplicar també l’any passat i, segons Mulero, l’agricultura valenciana va deixar d’ingressar a la hisenda pública més de 80.000 milions d’euros.

Mulero ha insistit que el problema que viuen els cítrics valencians no és conjuntural, sinó estructural, i per això dissenyaran un pla quinquennal de reestructuració varietal. El que es pretén és analitzar la situació amb el sector per a definir quines són les varietats que millor funcionaran.

El secretari autonòmic ha assenyalat també que per a les properes campanyes, i fins que es tinga planificada la producció a llarg termini, es portaran a terme retirades de fruita per a estabilitzar els preus.

Demandes a Brussel·les

A més, la Generalitat instarà el govern espanyol que exigisca a França i a Brussel·les que els cítrics valencians “no estiguen parats en la frontera”. “No tenim el Corredor Mediterrani perquè ens permeta portar els nostres cítrics per les vies i tampoc tenim la possibilitat de portar els cítrics en camions perquè ens els paren en la frontera”, lamenta Mulero.

També es demanarà al govern espanyol que inste Brussel·les a revistar els acords comercials amb tercers països i que s’incorpore la reciprocitat en la qüestió sanitària en tots els acords amb països extracomunitaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa