Diari La Veu del País Valencià
El 67% dels llocs de treball oferits en 2030 per a persones titulades requeriran estudis d’FP

Ja és una realitat: el 58% de les empreses valencianes tenen dificultats a l’hora de contractar joves adequadament formats per als llocs de treball que necessiten cobrir. Si més no, aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Necesidades laborales de las empresas’, impulsat pel fórum d’investigació Educa 2020, la firma demoscòpica GAD3 i la Fundació AXA. Aquest estudi, que s’està presentant al llarg de 2018 per les diferents autonomies, ha comptat amb la participació de 2.100 empreses de tot l’estat espanyol.

Ara bé, una ‘formació adequada’ no és necessàriament un títol universitari. En un futur ben pròxim s’estima que només un 14 o 15% dels llocs de treball oferits podran ser ocupats per persones sense cap tipus de titulació. Per tant, el 85% haurà de ser cobert per persones titulades, i, d’aquesta xifra, el 67% serà per a persones amb estudis de Formació Professional (FP). És a dir, més llocs per als estudiants d’FP que per als universitaris. L’any 2030 és la data que va apuntar aquest dilluns la directora general de Formació Professional i Ensenyament de Règim Especial, Marina Sánchez.

Sánchez va destacar aquestes dades en la roda de premsa de presentació d’Avant FP ERE, una “gran trobada de la formació professional”. La celebració d’aquest esdeveniment s’emmarca en un dels quatre eixos d’actuació de la Conselleria en l’àmbit de l’FP. Concretament, en el de prestigiar aquestos estudis, “que la gent els conega i els reconega, que es veja com una opció de futur”, en paraules del conseller Vicent Marzà. En el mateix sentit es va expressar el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miguel Soler, qui va lamentar que “si un alumne trau un excel·lent en Educació Secundària, pot tindre problemes a casa per a estudiar una FP”, ja que aquestos estudis no compten amb suficient “prestigi”. “El repte és continuar explicant a la població que la millor aposta per a no tancar-se portes al futur és estudiar FP”, va indicar Soler. A més, va aclarir que estudiar una FP en lloc del Batxillerat no significa posar fi als estudis, ja que es pot continuar amb un cicle formatiu de grau superior i, també, accedir a un grau universitari.

Les particularitats del cas valencià

Marzà va destacar que, malgrat que ja hi ha més de 112.000 estudiants que s’han decantat per algun dels ensenyaments de les 26 famílies professionals presents als centres valencians, la Generalitat pretén “anar augmentant la xifra”. “En el debat sobre si sobren universitaris, la resposta és que no: el que falta són estudiants d’FP”, va sentenciar el conseller. I va afegir: “Les empreses ho demanen”. En aquest sentit, Soler va informar que “els empresaris de la construcció veuen ja un problema perquè no hi ha joves preparats i han de recórrer a titulats d’altres autonomies”.

Tornant a l’estudi d’Educa 2020, d’àmbit estatal, destaca de manera “preocupant” el cas valencià, ja que la necessitat de joves procedents de l’FP Superior és major que la mitjana estatal. En concret, un 44% de les empreses valencianes enquestades destaquen aquesta necessitat front al 28% de la mitjana espanyola. Pel que fa a les necessitats de treballadors d’FP de grau mitjà, ascendeixen al 23%. Així, segons aquest estudi, més del 67% de les empreses valencianes ja necessiten treballadors d’FP. En canvi, només un 27% de les empreses valencianes ofereixen llocs que necessiten una titulació universitària, front al 41% de la mitjana estatal.

En l’acte d’aquest dilluns, el conseller d’Educació va remarcar que “determinats sectors que estiren de la creació de treball són els que estan demanant tècnics d’FP” i que aquesta modalitat d’ensenyament es vincula “al canvi de model productiu necessari al País Valencià”.

Beques per a trencar les barreres

Des de la Conselleria d’Educació són conscients que encara cal “trencar les barreres” de l’accés de les dones a determinades formacions “masculinitzades”. Per això, en setembre es van convocar 250 beques de 600 euros per a les alumnes de 37 cicles d’FP corresponents a les famílies professionals d’Electricitat i Electrònica; Energia i Aigua; Fabricació Mecànica; Instal·lació i Manteniment, i Transport i Manteniment de Vehicles. En una primera resolució s’han concedit només 73 beques, si bé aquest dilluns es va anunciar la concessió de 23 beques més. “96 dones becades són poques”, va reconéixer Sánchez, “però és més del que hi havia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa