Diari La Veu del País Valencià
Una campanya citrícola ‘anormal’ obliga Agricultura a compensar els productors

“La veritat és que no sabria dir un sector que estiga en aquestos moments bé”, explicava Carles Peris, secretari general de La Unió de Llauradors a Diari La Veu a meitat del mes de novembre. La campanya citrícola acabava de començar i les intenses pluges de finals de mes ja pronosticaven que la campanya de la taronja, almenys els seus inicis, no anaven a ser “normals”, com va augurar en setembre la Conselleria d’Agricultura.

Als problemes estructurals que pateix el camp valencià –la fragmentació parcel·lària, els problemes dels preus, l’envelliment i la manca de relleu generacional–, enguany s’han sumat uns problemes conjunturals que han complicat la tasca als agricultors valencians i han obligat el departament d’Elena Cebrián a intervindre per a tractar de mitigar les pèrdues dels llauradors.

Part de les pèrdues han vingut derivades per les inclemències meteorològiques. Segons AVA-Asaja, les pèrdues ocasionades per l’últim temporal de pluges sumen 91 milions, mentre que la caiguda d’ingressos com a conseqüència del descens de les cotitzacions se situa en uns 52 milions d’euros i el valor del tonatge que s’ha quedat sense recol·lectar –bé en els arbres, bé en el sòl– davant la falta de demanda arriba als 20 milions d’euros.

Aquesta és la primera branca en la qual la Conselleria intervindrà i, segons va explicar dimarts el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, la primera mesura que es prendrà és la de posar en marxa una línia de crèdit perquè tots els agricultors que hagen tingut pèrdues d’ingressos “puguen accedir a crèdits bonificats i puguen tindre finançament per a continuar la seua activitat”. Aquest problema, però, està parcialment cobert amb les assegurances i, segons el secretari autonòmic, Agroseguro ja té prevista una indemnització de més de 70 milions d’euros a causa de les inclemències meteorològiques.

Pitjor solució tenen les pèrdues que els llauradors valencians estan tenint pels acords comercials que la Unió Europea signa amb països tercers i que, segons denuncien, genera una manca de reciprocitat i una competència deslleial entre els productors estrangers i els valencians. La Unió de Llauradors assegura que el 65% de les pèrdues d’aquesta campanya s’han generat per una situació de mercat “anòmala”, originada per la “massiva presència” de fruita de tercers països, com ara Sud-àfrica, en els lineals dels supermercats europeus fins a mitjan novembre.

Això ha provocat que “milers de tones” de les mandarines, sobretot satsumes i clementines, s’hagen quedat en els arbres sense recollir en quedar “desplaçades” dels mercats europeus a causa de la saturació de cítrics de països tercers, que gaudeixen d'”accés lliure en mandarines i tracte preferencial d’entrada en taronja”. En aquest sentit, han assenyalat que els preus dels cítrics valencians han baixat de mitjana un 23% en relació a les mateixes dates de la campanya anterior. Al respecte d’aquestos acords, el president d’AVA-Asaja, Cristobal Aguado, ha lamentat que als països tercers que venen en la Unió Europea no se’ls exigeixen els mateixos controls ni mesures sanitàries que als productors de l’Estat, fet que ha provocat “que hi haja plagues noves cada nou mesos”.

En aquest sentit, Rodríguez Mulero va explicar que Agricultura demanarà al govern espanyol que inste Brussel·les a revisar els acords comercials amb tercers països i que s’incorpore la reciprocitat en la qüestió sanitària en tots els acords amb països extracomunitaris.

Les vagues a França paren “milers de camions”

Als problemes conjunturals de les pluges i els acords amb tercers països s’ha sumat enguany les protestes a França a causa de la pujada dels preus dels carburants. Els aldarulls han deixat parats a la frontera francesa “milers de camions” i molts d’ells, segons Aguado, s’han tornat a casa perquè la fruita se’ls ha fet malbé.

Aguado assegura que aquest és el millor moment de la campanya per a les exportacions, perquè ja s’estan començant a exportar els productes que es vendran en la campanya de Nadal. “No podem tolerar que hi haja milers de camions parats en la frontera”, lamenta Aguado, que insisteix que “açò ha de canviar i que el govern d’Espanya ha d’exigir a Brusel·les que pose ordre i que si França té problemes, que no siguen en les carreteres”. “És un problema enorme de conseqüències econòmiques que se sumaran a les dures pèrdues que estem patint”.

En aquest sentit, la Generalitat instarà el govern espanyol perquè exigisca a França i a Brussel·les que els cítrics valencians “no estiguen parats en la frontera”. “No tenim el Corredor Mediterrani perquè ens permeta portar els nostres cítrics per les vies i tampoc no tenim la possibilitat de portar els cítrics en camions perquè ens els paren en la frontera”, lamenta Mulero.

“En la taronja el suc dóna per a tots excepte per al llaurador”

Aquestes tres circumstàncies s’han sumat als problemes estructurals que el camp pateix des de fa 25 anys. “Portem 25 anys en què, any rere any, la campanya ve pitjor i no hem reaccionat”, assenyala Mulero. “Hem mantingut les estructures productives, les varietats que tenim i hem seguit pensant que la resta del món no es movia”, lamenta.

Aquesta inacció ha deixat pèrdues en la campanya citrícola d’entre 130 i 160 milions d’euros, dels quals uns 40 milions són pèrdues en jornals. En aquest sentit, Aguado ha lamentat que les pèrdues són només per als llauradors, ja que ni la indústria ni la gran distribució es veuran afectades. “En la taronja el suc dóna per a tots excepte per al llaurador”, lamenta el representant d’AVA, que defineix la campanya d’enguany com a “catastròfica”.

En aquestos moments, les caigudes de preus es deuen principalment a l’acumulació de producte, motiu pel qual des d’AVA s’ha demanat la retirada de 250.000 tones de clementines i taronges per a “equilibrar el mercat i l’oferta”, la qual cosa també permetria recuperar un “preu més digne”. Rodríguez Mulero, però, ha assenyalat que aquesta mesura s’haurà d’aplicar en campanyes futures.

Per la seua banda, el secretari general de La Unió de Llauradors, Carles Peris, assegura que encara queda molta campanya i que es pot reconduir. Per a això, insten a fomentar l’oficina comunitària, on es “juguen el futur de la citricultura valenciana” així com a millorar el “lobby de pressió perquè porte coses avantatjoses per als agricultors valencians i no ser sempre la moneda de canvi”.

Comparteix

Icona de pantalla completa