Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València aprova la cessió de sòl municipal a cooperatives de vivendes

L’Ajuntament de València ha acordat aquest dimarts, a través de la Mesa Tècnica de Vivenda, determinar a quins solars poden optar vivendes cooperatives en règim de cessió d’ús. La regidora delegada de Vivenda, Maria Oliver, ha afirmat que aquest és un pas important per a generar un parc de vivendes municipal “centrat en l’accés a la vivenda i no en l’especulació”. De fet, ha recordat que el model de cooperativa de vivendes ha tingut molt d’èxit en els països escandinaus, entre d’ells Dinamarca, que compta amb 125.000 vivendes cooperatives.

En aquesta modalitat d’accés a la vivenda, la propietat de l’immoble és col·lectiva, les persones que l’habiten són sòcies de la cooperativa i poden viure en ella per a tota la vida. Així doncs, les decisions sobre l’edifici es prenen també de forma conjunta, perquè tots els membres posseeixen el mateix poder de decisió. Oliver ha puntualitzat que “una de les principals virtuts és que s’impedeix l’especulació”, ja que els socis de la cooperativa tenen dret a utilitzar la vivenda però no la posseeixen.

Fa poc menys d’un any, la cooperativa La Marítima ja va mostrar el seu interés per aquest model de vivenda al barri del Cabanyal i, aleshores, el consistori valencià no va donar una resposta oficial. Des de Plan Cabanyal-Canyamelar reconeixien no haver donat una rèplica a aquesta demanda i ho van atribuir a la priorització d’altres activitats.

Criteris per a accedir a vivenda pública

També s’han aprovat els criteris de barem per a adjudicar vivendes públiques a València, on s’ha posat especial atenció en els col·lectius socials amb més risc d’exclusió. Al respecte, s’han tingut en compte les persones majors de 65 anys; les persones que han sigut desnonades en els últims 12 mesos; famílies amb algun membre dependent o amb diversitat funcional; joves d’entre 18 i 34 anys; víctimes de violència de gènere, domèstica o de terrorisme, i famílies nombroses o monoparentals.

A més, s’han adscrit dos vivendes per a llars tutelades, altres dues per al programa d’accés a la vivenda municipal i cinc més per a l’acolliment de persones migrants. Totes aquestes mesures estan enquadrades dins del Pla Estratègic de Vivenda 2017-2021, en el qual el govern municipal “aspira a dotar-se d’un parc públic cada vegada major”.

Comparteix

Icona de pantalla completa