Diari La Veu del País Valencià
L’urbanisme, la pedra en la sabata del govern de la Nau

VALÈNCIA. El model de ciutat és una de les qüestions cabdals en les polítiques municipals. Plantejar-se quin urbanisme es vol promoure i decidir cap a quina ciutat caminem resulta, hui dia, un eix vertebral a les grans ciutats. Precisament per això, València torna a dividir-se. Amb el Programa d’Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet a la mà, que aquest dimarts va presentar la promotora Metrovacesa a l’hotel Hospes Palau de la Mar, han reaparegut els diferents punts de vista presents al govern de l’Ajuntament de València (Compromís, el PSPV i València en Comú) respecte a la visió de la ciutat.

Unes divergències que ja han quedat patents en altres assumptes, com ara en les obres d’ampliació de la V-21, on Compromís va demanar al ministre socialista José Luis Ábalos que s’aturara l’ampliació i on també va haver postures diferents entre la coalició valencianista i València en Comú. La Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) al port de València o el Bloc de Portuaris al Cabanyal també han sigut un motiu de discòrdia entre els socis del govern municipal.

Si bé el veïnat de Benimaclet ja ha mostrat el seu descontent davant del projecte del PAI de Benimaclet, que planteja la construcció de dos torres de fins a 30 altures al costat de la Ronda Nord, les opinions enfrontades al consistori valencià no han tardat a aparéixer. Potser, aquestes desavinences també vinguen motivades per la proximitat de les eleccions municipals, previstes per a maig de l’any vinent, i en les quals l’esquerra política ha de mostrar les seues diferències.

Metrovacesa planteja construir en el nou PAI 1.345 habitatges, el 30% d’elles de VPO, i amb una reserva de 220.217 metres quadrats per a sòl dotacional públic. El projecte, que pretén concentrar l’edificabilitat per a alliberar sòl per a horts urbans i jardins, suposa una inversió global de 280 milions d’euros.

Hores després que la promotora immobiliària exposara públicament el PAI, on quedava palés que no anaven a disminuir el nombre de vivendes com demanaven els habitants de Benimaclet, l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), es va posicionar implícitament al costat del veïnat. Així, aquest dimecres, Ribó va expressar que la proposta “té un element que s’haurà de revisar, que és l’edificabilitat, que necessita un retoc i una millora”.

Les vivendes estan projectades al costat de l’avinguda de Catalunya i el carrer d’Emili Baró. / CUIDEM BENIMACLET

L’alcalde va mostrar el seu desig de conéixer en profunditat el projecte presentat, al mateix temps que va alertar que l’opinió veïnal és fonamental i ha de prevaldre. El primer edil també va considerar que el projecte de Metrovacesa “té una part positiva i inicialment respecta prou el que es va consensuar amb el moviment veïnal i les universitats”, però no vol que es deixe de banda l’assumpte de l’edificabilitat.

Aquestes declaracions plantejaven un reedició del projecte dissenyat per l’arquitecte Juan Añón, qui dimarts va explicar que havia tingut en compte la majoria de propostes sorgides del procés participatiu amb el veïnat a l’estratègia ‘Benimaclet és Futur’, os es va redissenyar el PAI i es va demandar una reducció de l’edificabilitat, un fet que, segons el punt de vist dels veïns, no s’ha complit.

Des del grup municipal de València en Comú, la seua portaveu i també regidora delegada de Vivenda, Maria Oliver, també va coincidir amb la necessitat de reduir l’edificabilitat i d’estudiar la seua viabilitat, incloent-hi la possibilitat de revertir el PAI en tot o en part. “L’edificabilitat concentrada en els extrems suposarà la construcció de blocs en altura, que seran una barrera entre el barri i l’horta”, ha dit Oliver sobre el PAI.

Una barrera que, segons han explicat des de la formació morada, es faria més patent en les edificacions que es plantegen entre el carrer de Diógenes López Mecho i la Ronda Nord. Oliver també va indicar que “l’objectiu és que la ciutat es diluïsca en entrar en contacte amb l’horta i no accentuar el contrast”, en referència a la proposta de Metrovacesa, que encara ha de passar per la delegació d’Urbanisme del consistori valencià, encarregada d’analitzar-la abans de donar el vistiplau.

Al capdavant d’aquesta delegació a l’Ajuntament de València està la tercera pota del govern de la Nau, el PSPV, qui va mostrar una visió completament contraposada als seus socis de govern. La portaveu del grup municipal socialista, Sandra Gómez, va qualificar d'”incoherència” que Compromís i València en Comú “es desdiguen” i vagen en contra del PAI de Benimaclet. Al respecte, Gómez va recordar que aquest PAI va nàixer d’un procés de participació ciutadana liderat per l’anterior portaveu de València en Comú, Jordi Peris, i va apuntar que l’Ajuntament s’ha de centrar a “no generar confusió”.

No obstant això, potser la confusió entre la ciutadania serà cada vegada major a mesura que s’aproxime la fita electoral i els diferents partits de l’esquerra vulguen marcar distància. Una cosa ja tenim clara per a les eleccions municipals, i és que tant la socialista Sandra Gómez com la portaveu de la formació morada Maria Oliver es presentaran com a candidates a l’Alcaldia de València. Ara, només queda per saber si Joan Ribó intentarà renovar el seu lideratge davant del consistori valencià i veure com els tres intentaran diferenciar-se entre ells.

Comparteix

Icona de pantalla completa