Diari La Veu del País Valencià
Compromís només donarà suport a les reformes constitucionals si inclouen el dret civil valencià

Compromís ha avisat aquest dilluns al govern espanyol que el seu vot davant les reformes constitucionals que està promovent, tant la destinada a limitar els aforaments com la que busca eliminar el terme “disminuït” en referència a les persones amb discapacitat, dependrà que s’incloga també el reconeixement del dret civil valencià, “una reivindicació històrica”.

El portaveu de Compromís en la Comissió de Justícia, Enric Bataller, ha remarcat que la inclusió del dret foral valencià en la Constitució només suposa una reforma “quirúrgica” de la Carta Magna, ja que únicament implica retocar la disposició segona. “El govern [espanyol] no ha de desaprofitar aquesta oportunitat de fer justícia amb el poble valencià”, ha emfatitzat el diputat valencianista.

Bataller ja va preguntar per aquest assumpte el passat 26 de setembre en el Congrés a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, qui la va desvincular de la reforma constitucional dels aforaments, encara que sí que va admetre la necessitat d’incloure en el futur aquesta ampliació competencial.

Segons ha recordat, les Corts van donar suport en octubre una proposició de llei per a reformar la disposició addicional segona de la Constitució i reconéixer el dret foral valencià, una iniciativa que allà va sumar el PSPV, PPCV i Podem, així com 325 ajuntaments que advoquen per recuperació.

Comparteix

Icona de pantalla completa