Diari La Veu del País Valencià
Europa vota suprimir les tarifes de roaming a partir del 2015
RedactaVeu / ACN / Brussel•les

L’Eurocambra ha aprovat aquesta setmana suprimir les tarifes de roaming d’ací a un any i mig.

El paquet legislatiu, que encara s’ha de negociar amb els estats membres, també inclou mesures per millorar l’Internet d’alta velocitat a tota la UE i normes més estrictes per impedir que les companyies de telecomunicacions animen o bloquegen serveis rivals com Skype o WhatsApp.

Tot i així, la decisió no és definitiva perquè encara s’ha de negociar amb els estats membres i compta amb l’oposició de les operadores de telefonia.

Els sobrecostos que paguem per telefonar, enviar SMS o consultar Internet des del telèfon mòbil quan som a l’estranger podrien tenir els dies comptats ja que el Parlament Europeu ha aprovat per 534 vots a favor, 25 en contra i 58 abstencions un paquet legislatiu que, entre d’altres, preveu posar punt i final als sobrecostos que cobren les companyies per utilitzar el telèfon mòbil des de l’estranger.

Tot i així, els eurodiputats han demanat a la Comissió Europea que elabore directrius per a casos excepcionals en què les empreses podrien aplicar tarifes d’itinerància. Ara, els estats membres estudiaran el nou reglament i la CE espera arribar a un acord definitiu abans de final d’any.

Els eurodiputats també han aprovat mesures per millorar l’ADSL a tota la UE i també per evitar que les companyies de telecomunicacions animen o bloquegen serveis de trucades o missatgeria gratuïta que els fan la competència, com ara Skype o Whatsapp.

La comissària europea d’Agenda Digital, Neelie Kroes, ha celebrat el vot favorable de l’Eurocambra perquè “fer la vida més fàcil i més barata als ciutadans és precisament la raó de ser de la Unió Europea”. “Tenim dret a saber què és el que contractem i a que no ens estafen i també a canviar de parer i de companyia”, ha conclòs.

La impulsora de la normativa, l’eurodiputada de PP estatal Pilar del Castillo, ha subratllat que “a més d’eliminar els costos del roaming per a milions d’usuaris, el Parlament Europeu ha aprovat una sèrie de mesures per gestionar més eficaçment l’espectre radioelèctric i a la vegada impulsar les inversions al sector de les comunicacions electròniques, que permetran un desplegament més ràpid de les tecnologies 4G i 5G a Europa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa