Diari La Veu del País Valencià
Puig demana per als valencians al Regne Unit el mateix tracte que la Generalitat dispensarà als britànics

El mateix dia que la primera ministra britànica Teresa May anunciava l’ajornament de la votació de les condicions del Brèxit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’entrevistava a Londres amb l’ambaixador espanyol per a tractar de conéixer de primera mà quins podrien ser els efectes de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

Amb la incertesa de què farà finalment l’executiu de May i què votaran els parlamentaris britànics, previsiblement la pròxima setmana, la realitat és que els efectes de la desconnexió del Regne Unit de la Unió Europea ja s’han fet notar en el nombre d’exportacions i de turistes britànics; uns indicadors que han caigut en els darrers mesos. Per aquesta raó “és fonamental”, segons va advertir Puig, per als interessos valencians quins acords econòmics suposen el Brèxit.

Tot just després d’acabar la intervenció de May a Westminster, l’ambaixador espanyol va rebre Puig, a qui va transmetre les línies del discurs de la primera ministra. Durant la trobada, el president Puig li va transmetre el posicionament del govern valencià respecte al Brèxit. En aquest sentit, el cap del Consell va recordar que la Generalitat “sempre ha apostat per un Brèxit suau” que permetera “minimitzar al màxim” l’impacte de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

La realitat, però, és que la situació d’incertesa que s’obri ara després de l’ajornament de la votació és “extraordinàriament complexa”, en paraules de Puig. Aquesta situació preocupa “molt” el Consell per les relacions comercials entre tots dos territoris, que es basen principalment en les exportacions i el turisme, sent el Regne Unit el principal mercat de procedència dels turistes que visiten el País Valencià.

L’objectiu del Consell és la igualtat de condicions entre les persones del Regne Unit que viuen al territori valencià i els valencians que viuen, per exemple, a Londres. “Volem que hi haja reciprocitat, hem garantit a la colònia britànica un estatus favorable des de la perspectiva sanitària i de serveis públics, volem que eixa reciprocitat es produïsca amb els més de 10.000 valencians que viuen ací”.

Fòrums empresarials

“Per a nosaltres, com siga finalment el Brèxit és fonamental”, va reiterar Puig, alhora que va remarcar la importància de tindre informació de primera mà per a estar informats i poder informar empreses i ciutadans valencians.

En aquest sentit, Puig va anunciar la creació de tres fòrums empresarials en matèria d’agricultura, turisme i indústria per a oferir informació a les empreses amb interessos al Regne Unit “davant la incertesa del Brèxit” i conéixer, d’aquesta manera, “quines possibilitats existeixen” per a les empreses i habitants afectats per aquest procés.

Comparteix

Icona de pantalla completa