Diari La Veu del País Valencià
La doctora acusada de discriminació lingüística a València denuncia la pacient per assetjament

La metgessa que es va negar a atendre una dona embarassada el passat 28 d’agost al Centre d’Especialitats Joan Llorens, a València, s’ha querellat contra la pacient i la seua parella per “assetjament”, segons ha reconegut aquest dimarts, Lorena Fababú, qui ha col·laborat amb la Plataforma per la Llengua en la presentació d’una nova campanya de l’ONG del valencià per a frenar la valencianofòbia.

El passat divendres “vam rebre la sorpresa”, ha dit Fababú aquest dimarts a les portes del centre de salut on el passat mes d’agost va acudir a fer-se una ecografia protocol·lària segons el seu procés de gestació. La família va rebre una citació judicial “perquè la metgessa que ens va atendre en aquest centre ens ha denunciat”, ha indicat la dona. “Hem mogut i hem fet soroll mediàtic amb el nostre cas a través de la Plataforma (per la Llengua) i els mitjans de comunicació, i supose que això ha sabut greu i ens demana 10.000 euros”, ha relatat Fababú.

Fababú va acudir el 28 d’agost al Centre d’Especialitats perquè tenia una consulta amb la ginecòloga A. P. R i quan es van adreçar en valencià a la metgessa, ella els va contestar que “ella no tenia l’obligació d’entendre el valencià” però que els denunciants sí que tenien “l’obligació de parlar en espanyol”, relatava aleshores la parella de la dona embarassada.

El denunciant lamentava que la ginecòloga els retraguera parlar en valencià “i més de la manera que ens ho va dir –relatava–”, i també el tracte que els va dispensar en la consulta. Segons Josep Vila-roja, la parella de Fababú, la doctora també es va negar a lliurar-los una còpia de l’ecografia que va practicar a la seua parella. “Quan li hem demanat l’ecografia, no ens l’ha donada, i amb una actitud prepotent ens ha dit: ‘Jo sóc ginecòloga, no fotògrafa'”, assenyalava aquest estiu.

No només la doctora va expressar verbalment el seu malestar perquè uns pacients li parlaren en valencià sinó que també ho va reflectir en el seu informe de la consulta. Segons els documents en possessió de la parella, la doctora va anotar la següent observació, en castellà: “La pacient es nega a parlar en castellà, no l’entenc, es comporten de manera prepotent”.

“El requisit lingüístic i la regulació des de l’Administració ha de ser fonamental”, ha demanat aquest dimarts Lorena Fababú mentre sostenia la seua filla a les portes del mateix Centre d’Especialitats. “No podem continuar patint aquestes agressions”, ha continuat la dona qui ha reconegut que tant ella com la seua família estan invertint “molt de temps” per a posar fi a les discriminacions lingüístiques. “No és res personal de Lorena o de Josep, és una cosa col·lectiva, les persones han de tindre el dret d’expressar-se en la seua llengua i no per això ser discriminades”.

Les discriminacions lingüístiques en el sistema sanitari “són més greus”, ha assenyalat la dona, perquè qui acudeix “és perquè té un problema” o, com en el seu cas, perquè està vivint un embaràs, però “has de tindre el dret de ser atesa en la teua llengua”.

Fababú ha indicat que tots els casos de discriminació lingüística actuals estan quedant impunes, “mira la resposta que hem tingut nosaltres”. “Em demanen 10.000 euros per disparar paraules en valencià”, ha lamentat la víctima d’aquesta discriminació lingüística. “L’acusació és aquesta, haver disparat paraules en valencià i haver fet públic en mitjans de comunicació els fets. La resposta és que ells són impunes i poden acusar, perquè els metges són autoritat i, per tant, jo he agredit una autoritat per parlar la meua llengua i li he causat problemes psicològics a aquesta persona”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa