Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat exporta el Nadal valencià

“On hi haja productes valencians, hi ha Nadal” és un dels lemes de la tercera edició de la campanya ‘El Nadal és valencià’ que ha presentat la Generalitat aquest dimarts. I, per tal que l’esperit nadalenc amb denominació d’origen local arribe a tots els racons, l’objectiu d’aquest 2018 és exportar i compartir aquells productes que sempre estan presents a les llars valencianes, per això, es disposarà de lots a les estacions d’AVE i aeroports que es podran recollir als estands promocionals de la campanya nadalenca.

‘El Nadal és valencià’ amb el lema ‘Productes que arriben molt lluny’ busca reivindicar el caràcter internacional dels productes valencians i convertir les persones que visiten o que viatgen fora de les fronteres del País Valencià en les millors ambaixadores de la seua qualitat. Així s’ha posat de manifest durant l’acte de presentació d’aquesta campanya, celebrat en el Palau de la Generalitat, on el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que els qui millor promocionen els productes locals són tots els valencians que els comparteixen i acosten a altres llocs.

Amb el lema ‘Productes que arriben molt lluny’, es pretén incidir en el consum durant les festes de productes valencians tant dins com fora dels límits del territori, per a mostrar que “on hi haja productes valencians, hi haurà Nadal”, com ha recordat el president, qui ha convidat a aprofitar aquestes festes per a transmetre el valor de la “solidaritat”, que “és el que millor defineix la ciutadania valenciana”, ha destacat Puig.

El País Valencià és el territori de l’Estat amb més productes associats al Nadal, ja que produeix el 37% dels joguets fabricats a l’estat espanyol, el 25% de tot el raïm de taula, quasi el 60% de la producció de cítrics i el 95% del caqui.

Aquesta tercera edició comptarà amb activitats culturals com ara cinema, concerts d’òpera, nadales i rock, dansa i exposicions, però també s’instal·laran estands amb productes nadalencs valencians als aeroports del país, així com a les estacions d’AVE. En els estands, es repartiran 3.600 bossetes que simulen les bosses per a líquids en l’equipatge de mà, que inclouran una mostra de torró de Xixona, caqui deshidratat, un fullet explicatiu dels productes nadalencs, una bola de Nadal i una postal. A més, la Generalitat distribuirà un milió de plecs de papers de regal institucionals i tres milions d’adhesius amb els productes de la campanya i el logotip de la Generalitat. Altres accions de promoció inclouen una recepció a cuiners al Pati Gòtic del Palau, que tindrà lloc el dia 19 de desembre i en la qual les persones assistents seran nomenades ambaixadores de ‘El Nadal és valencià’, així com una bústia de postals nadalenques, que quedarà instal·lada al Pati Gòtic i en la qual es podran depositar postals dissenyades amb productes valencians per a enviar amb un segell propi de la Generalitat.

Portes obertes, òpera i dansa al Palau

El Palau acollirà del 21 de desembre fins al 4 de gener un ampli programa d’activitats, que inclou des d’òpera fins a dansa, i a la plaça de Manises s’oferirà un concert gratuït de La Habitación Roja, tal com ha explicat la directora general de Relacions Informatives i Promoció Institucional, Marta Hortelano.

Com a part de la campanya nadalenca, el Palau obrirà les seues portes als i les visitants tots els dies, a excepció dels festius. Als grups d’escolars, que podran accedir al Palau al matí de tots els dies no festius, se’ls farà un recorregut guiat didàctic per a donar a conéixer la història de l’edifici i la institució. A més, el Pati Gòtic acollirà fins a la primera setmana de gener actuacions musicals, ballet i òpera, a més d’espectacles per al públic infantil. El 21 de desembre, el Palau serà la seu del Festival de Nadales, a càrrec del Conservatori Professional de Música de València, que omplirà l’edifici de música a les 18 hores.

El dia 23 serà el torn del cinema de la mà de Puk Caravana, amb una projecció de curts d’animació que tindrà lloc tant en horari de matins, de 10 a 13 hores, com de vesprades, de 16 a 19 hores. Els més xicotets, a més, podran gaudir de l’actuació musical ‘Nadal a ritme de rock’, el 27 de desembre a les 18 hores.

El Palau també acollirà òpera, ballet i música de bandes i de cambra. El 28 de desembre, el Pati Gòtic rebrà alumnat del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, a les 20 hores, mentre que el dia 29 serà el torn del Conservatori Professional de Dansa, a les 19.30 hores. Un quartet de música de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana oferirà un concert el 30 de desembre al migdia, mentre que el concert de Cap d’Any, que serà el 2 de gener, serà a càrrec del Conservatori Professional de Música de València, que tocarà en el Palau a les 19 hores. A més, el 3 de gener a les 19 hores es representarà un espectacle d’ombres xineses amb productes nadalencs, i el dia 4, els valencians La Habitación Roja oferiran l’últim concert de les festes, en la plaça de Manises, a les 20 hores.

Actes a Alacant i Castelló

La programació teatral i musical continua a Alacant i Castelló de la Plana. Pel que fa a la ciutat de l’Alacantí, el Teatre Wagner d’Asp acollirà la representació de l’obra infantil en valencià Marna i el bosc de paper, el 28 de desembre al migdia, mentre que el 2 de gener serà el torn de la versió en castellà, que es representarà a les 18 hores al Centre Cultural Eusebio Sempere d’Onil (l’Alcoià). A més, a la Casa de les Bruixes, el 4 de gener a les 17 hores es representarà l’obra per a tots els públics La sopa de pedres.

A Castelló de la Plana, la Casa dels Caragols acollirà el 28 de desembre a les 20 hores el concert dels Simples, mentre que el 4 de gener a les 20.30 hores serà el torn de la Coral Vicente Ripollés, que oferirà el seu concert La història del Nadal.

‘Tapeart’ nadalenc en el Palau

La seu de la Generalitat ha sigut decorada enguany a partir d’una intervenció artística amb ‘tapeart’ o cintes adhesives de colors per part del col·lectiu TAV, que ha reinterpretat en les finestres exteriors de l’edifici els motius arquitectònics de l’interior (paviments, frescos, cassetonats) amb colors nadalencs.

Al Pati Gòtic, a més, s’ha col·locat un arbre de Nadal amb boles que representen productes amb denominació d’origen valenciana, un photocall interactiu i s’ha preparat una instal·lació amb cintes que s’entrecreuen, que simbolitzen els productes que viatgen des del país a tothom. A més, al pati i altres sales del Palau es pot visitar, fins al 31 de gener, l’exposició ‘La Memòria del Regne, 600 anys de la Generalitat Valenciana’, que recopila objectes i documents relatius a la història de la institució, que enguany compleix sis segles.

Participants

La part creativa de la campanya l’ha desenvolupada l’Agència Kids i Jackiens firma un vídeo elaborat també per a la seua difusió. Enguany, a més de Turisme Comunitat Valenciana, que portarà la campanya a Lisboa, també s’incorpora la Ciutat de les Arts i les Ciències, que s’uneix a ‘El Nadal és valencià’ amb activitats diàries i accions en tots els seus espais. Així mateix, col·laboren en la iniciativa les denominacions d’origen Kaki Ribera del Xúquer, Cítrics, Raïm Embutxacat del Vinalopó, Utiel-Requena, vins d’Alacant, cava i torró de Xixona, així com les associacions de comerciants Cecoval, Covaco i Unión Gremial.

Comparteix

Icona de pantalla completa