Diari La Veu del País Valencià
Renfe cancel·la aquest divendres 154 trens a tot l’Estat a causa d’una vaga d’interventors

Renfe afronta aquest divendres una vaga de 23 hores del personal d’intervenció en ruta que ha sigut convocada pel sindicat CCOO i que ha obligat a cancel·lar un total de 154 trens de passatgers –84 AVE i llarga distància i 70 de mitja distància– d’un total de 589 afectats.

El Ministeri de Foment ha establit uns serveis mínims de fins al 78% en trens d’alta velocitat i llarga distància; del 65,35%, en mitja distància, i en Rodalies a Madrid (línia C8B), del 78% en horari punta i d’un màxim del 65% del servei habitual la resta del dia.

Pel que fa als serveis mínims de Rodalia a València (línies C3 i C5), Sevilla (línia C3) i Múrcia (C2), seran d’un màxim del 75% en hores punta i del 50% la resta del dia. A més, en el cas de la línia valenciana C4 no circularà cap tren.

Per a determinar aquestos serveis essencials, el Ministeri de Foment ha tingut en compte que la vaga s’ha convocat en un dia “d’excepcional mobilitat de viatgers, quan coincideix la mobilitat pròpia d’una jornada laborable amb la de l’inici d’un cap de setmana”.

CCOO demana un augment de la plantilla i protesta pel que consideren un “immobilisme” de l’empresa davant les reivindicacions dels vora 1.800 treballadors del col·lectiu. El sindicat subratlla que la conflictivitat per la falta de creació d’ocupació, tant en Renfe com en Adif, els incompliments en la negociació de la jornada i altres mesures recollides en el II Acord per a la millora de l’ocupació pública i de les condicions així com els problemes laborals poden portar a la convocatòria de més mobilitzacions durant el període nadalenc.

La principal demanda de CCOO és l’augment de la plantilla. De fet, el sindicat ha assegurat que la disminució del personal d’intervenció, al costat de l’augment del nombre de trens, té una gran repercussió tant en l’àmbit intern, en les seues condicions laborals, com en la qualitat de la prestació del servei als viatgers i la seua seguretat.

Segons assegura el sindicat, el nombre de trens d’AVE i Llarga Distància que circulen sense interventor a bord ha augmentat, de manera que els “viatgers paguen per un servei que no reben”. També subratllen que aquesta falta de personal a bord dels trens “compromet la seguretat i l’atenció en cas d’inconvenients o contratemps durant el trajecte per causes imputables o alienes a Renfe, havent-se donat casos de baralles amb danys entre viatgers que han impossibilitat el viatge”. Per a CCOO, aquesta situació és encara “més greu” quan el tren que circula sense interventor és dels considerats de servei públic, és a dir, els regionals o de mitja distància, que, per tant, reben una subvenció de l’Estat.

A més de la vaga prevista per a aquest divendres per al col·lectiu d’interventors, el Sindicat de Circulació Ferroviari (SCF) ha convocat els treballadors d’Adif que s’encarreguen del control del trànsit ferroviari en estacions i llocs de comandament a secundar les aturades parcials.

Comparteix

Icona de pantalla completa