Diari La Veu del País Valencià
Jubilats, moviments socials i estudiants omplin els carrers de València en defensa d’unes pensions dignes

Col·lectius de pensionistes, moviments socials i d’estudiants s’han manifestat aquest dissabte a València en defensa d’un sistema públic de pensions “digne” i per a reivindicar “l’abolició” del decret de 2013 que va introduir el factor de la “sostenibilitat”. La protesta ha partit a les 11:30 hores de la plaça de Sant Agustí i ha recorregut el centre de València fins a la plaça dels Pinazo, amb lemes com “Pensions públiques segons IPC, ja!”, “Lluitem per les pensions actuals i futures”, i una crida a la resta de la societat a sumar-se a la reivindicació del futur de les pensions dignes, segons resaven diverses pancartes.

El portaveu de la Coordinadora valenciana en defensa del sistema públic de pensions, José García Polo, ha defensat, en declaracions a EFE, la necessitat de revertir els decrets de 2011 i 2013, “que van activar la revisió de les pensions segons el 0,25 i el factor de sostenibilitat” i que, ha denunciat,”perjudica el present i el futur de les pensions”.

García Polo ha lamentat així mateix que aquesta setmana el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a anunciar la revisió de les pensions per decret i “ja és la tercera vegada”, ha advertit, “sense que s’haja executat i no pot ser que es plantege una solució any a any”.

La protesta estava també dirigida contra els plans de pensions privats, que segons la coordinadora perjudiquen “greument” el sistema públic de pensions amb les seues deduccions fiscals amb l’argument que “no hi ha diners”. Segons García Polo s’aprofita el discurs de la crisi econòmica i que “no hi ha diners” per a plantejar com a “única solució” el compromís amb un pla privat de pensions que al final el que pretén és “compensar el que es perd en aplicar el decret de 2011”.

Ha recordat, a més, que, segons diversos estudis, “només el 10 per cent de la població espanyola es pot permetre tindre un pla de pensions d’acord amb les pèrdues que puga tindre”.

Des de la coordinadora es reclama també la derogació de la reforma laboral perquè puguen cobrir-se les despeses de les pensions i que els joves, en un futur, puguen percebre-la. García Polo ha alertat finalment que les protestes que estan produint-se a França per col·lectius socials “ens han de servir d’exemple” de mobilització, ja que “el futur de les pensions és un problema que afecta tota la societat i hauria d’unir tots els ciutadans”.

Comparteix

Icona de pantalla completa