Diari La Veu del País Valencià
El lloguer en 45 municipis valencians ha pujat més d’un 20% en tres anys

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, ha presentat aquest dilluns l’observatori de l’hàbitat i l’índex de preus de lloguer per al País Valencià, dos mecanismes previstos en la Llei per la Funció Social de l’Habitatge que tenen per objectiu estabilitzar i regular els preus de lloguer per a garantir el dret a l’habitatge digne. Una de les primeres conclusions que s’ha extret és que en 45 municipis del País Valencià el lloguer ha pujat un 20% els darrers tres anys.

Amb l’observatori es volen fer estudis i informes independents que radiografien la situació de l’habitatge al territori, identifiquen els problemes principals i assenyalen les zones tensionades al País Valencià així com determinar la forquilla de preus en què es mouen els lloguers als municipis per a poder establir l’índex de preus. Aquesta és una eina que determinarà un preu de lloguer màxim recomanat per la Conselleria, que pot ser la mitjana de preus del barri o bé estar establida per altres criteris que determine l’observatori. Una vegada concretat el preu, la Generalitat bonificarà amb un 5% en el tram autonòmic de l’IRPF els propietaris que ajusten els preus del seu lloguer a l’índex fins amb un màxim de 3.000 euros.

Els membres de l’observatori es reuniran en gener per a definir les zones tensionades sobre les quals s’aplicarà l’índex. En eixa reunió es determinarà també el preu de lloguer recomanat per a cada barri que els propietaris podran seguir per a aconseguir els beneficis fiscals. Els interessats poden conéixer a partir de hui les forquilles de preus geolocalitzades al visor de l’Institut Cartogràfic.

La consellera ha insistit que l’aplicació d’aquest índex “no és una mesura bolxevic ni res paregut” i ha assegurat que ja s’aplica en altres països, com ara Alemanya i França. Salvador ha destacat que el País Valencià és pioner en l’aplicació d’un índex d’aquestes característiques, amb el qual es pretén evitar una bombolla de lloguer. La consellera ha assegurat que en comparació amb ciutats com Barcelona i Madrid, València encara no està patint una vertadera bombolla, perquè si bé els preus han crescut, no ho han fet tant bruscament com a eixes dues ciutats. En aquest sentit, la consellera ha destacat que tant l’observatori com l’índex són mesures preventives i ha insistit que no vol que d’ací a uns anys se li pregunte per què no va fer res per a punxar la bombolla a temps.

Primeres conclusions de l’observatori

Segons ha explicat la consellera, la principal conclusió a la qual han arribat des de l’observatori és que en 45 municipis del País Valencià el lloguer ha crescut de mitjana un 20% en tres anys. A les comarques del sud és on més es concentra la pujada de preus, junt amb València ciutat i les comarques costeres de la demarcació de Castelló, amb augments que ronden el 20%. A l’àrea metropolitana de València les pujades de preus s’han incrementat entre un 10% i un 15%. En la zona de l’interior els preus també han crescut, però de forma més moderada, amb increments del 10%.

L’observatori ha obtingut aquestes dades mitjançant l’anàlisi de 50.000 vivendes fixant-se en el registre de fiances de què disposa la Conselleria d’Hisenda, amb dades actualitzades fins al 8 de novembre de 2018. Segons aquestes dades, a la ciutat de València els habitatges més cars són els més menuts i més nous, on el metre quadrat es paga aproximadament a 10 euros, mentre que els més grans i antics són els més barats. En aquest cas, el metre quadrat ronda els 6,5 euros. Segons les dades disponibles, la forquilla de preus a la ciutat de València va des dels 2,71 euros en habitatges antics de més de 100 metres quadrats fins als 10 euros en habitatges construïts a partir de 2008 i d’entre 40 i 75 metres quadrats.

En el cas de la ciutat de València, els preus més cars es troben al centre; en canvi, a Alacant la costa és la zona més cara. En aquesta ciutat, la forquilla de preus va des dels 2,68 euros el metre quadrat en habitatges antics de més de 100 metres quadrats fins als 8,88 euros en habitatges moderns d’entre 40 i 75 metres quadrats.

Comparteix

Icona de pantalla completa