Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les exigeix unitat als 27 estats si hi ha un Brèxit sense acord

Brussel·les ha exigit “unitat” als 27 estats de la Unió Europea (UE) en cas que el Regne Unit isca del bloc sense un acord. L’executiu europeu ha demanat als estats en el pla de contingència per a un Brèxit abrupte que “s’abstinguen” de fer pactes bilaterals amb Londres al marge de la UE.

Quan queden 100 dies per a l’eixida oficial dels britànics, i davant el creixent risc que es faça sense acord a causa de l’oposició de Westminster, Brussel·les ha posat en marxa aquest dimecres un paquet de mesures per a “protegir els interessos vitals” de la UE en determinats àmbits on preveu “una major pertorbació”, com ara el de la ciutadania, el transport aeri, les transaccions financeres i les duanes, entre d’altres.

L’executiu europeu vol que els estats membre garantisquen a “tots els ciutadans britànics” residents a la UE que mantindran aquest estatus sense interrupcions. En aquest sentit, Brussel·les demana a les capitals que tinguen un plantejament “generós” amb Londres si esperen que les autoritats britàniques protegisquen “de manera similar” els seus ciutadans residents al Regne Unit.

D’altra banda, per a evitar “la interrupció total del tràfic aeri” entre la UE i el Regne Unit, la Comissió Europea (CE) ha proposat garantir de manera “temporal” durant 12 mesos que les aerolínies britàniques puguen volar al seu espai aeri. Aquest permís només es refereix als vols que travessen el bloc, no a aquells que tenen com a destí la UE. També pretén concedir les llicències de seguretat necessàries per a volar durant 9 mesos.

La CE ara espera que el Parlament Europeu i el Consell donen el seu vistiplau al pla de contingència abans del 29 de març de 2019, data en què està prevista l’eixida del Regne Unit.

Comparteix

Icona de pantalla completa