Diari La Veu del País Valencià
L’any 2018 acabarà com el més humit des de 2007, amb pluges de fins a 1.000 litres per metre quadrat

L’oratge registrat durant 2018 al País Valencià serà amb tota probabilitat el més humit des de 2007 i el dècim des de 1941, ja que durant aquesta tardor s’ha arribat als 1.000 litres per metre quadrat a la població de Barx (la Safor), cosa que suposa un augment del 70% de les precipitacions respecte a la mitjana habitual per a aquesta estació de l’any.

Al mateix temps, aquest any serà també l’onzé més càlid, amb una temperatura de 0,5 graus superior a la mitjana, de 15,3 graus. També serà el més fresc dels últims quatre anys, segons l’informe anual de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La humitat causada per les pluges s’ha notat especialment en àmplies zones del litoral de les demarcacions València i Castelló i també a l’interior de la demarcació de Castelló. En aquestes zones, les precipitacions durant 2018 han sigut un 50% superiors a la mitjana normal. Per contra, a la demarcació d’Alacant i al sud de València les pluges han sigut inferiors a la mitjana registrada.

Aquesta tardor també ha resultat molt càlida, ja que s’ha registrat una temperatura de 0,3 graus més alta que la mitjana (16,2 graus). També va ser notable la invasió d’aire àrtic que va provocar que els dies 28, 29 i 30 d’octubre foren els més freds del trimestre.

Per municipis, sumant les dades de tots els temporals de la tardor, destaquen els 1.021,8 litres per metre quadrat de Barx; els 917,4 litres registrats a la Drova (al terme de Barx), i els 882,8 litres que van caure a Tavernes de la Valldigna (la Safor).

En l’altre extrem, els valors més baixos de precipitació s’han registrat en algunes localitats de la demarcació d’Alacant, on han quedat per davall de 100 litres a Novelda (el Vinalopó Mitjà) i Villena (l’Alt Vinalopó).

Comparteix

Icona de pantalla completa