Diari La Veu del País Valencià
Compromís celebra que més de 500 municipis espanyols hagen eliminat carrers franquistes

Compromís al Senat ha elaborat una nova llista actualitzada amb tots els municipis d’Espanya que han eliminat, “o s’han negat a fer-ho”, la nomenclatura o simbologia franquista als seus carrers. “Segurament, estarem per damunt dels 2.000 canvis”, ha destacat el portaveu, Carles Mulet.

L’últim pas de la campanya ha sigut remetre per via oficial del Senat diversos requeriments als ajuntaments espanyols amb carrers dedicats a ministres franquistes com Martín Villa o Manuel Fraga, detalla la coalició en un comunicat.

Per a Mulet, es tracta d'”una ofensa a tots i totes les demòcrates que tots dos polítics amb la memòria tacada de sang estiguen presents en la Cambra Alta”. A Fraga el considera “responsable polític de la matança dels successos de Vitòria de 1976”, i de Martín Villa recorda que “mentre va ser ministre de la Governació, 35 ciutadans espanyols van ser assassinats als carrers per la Policia”.

Al marge d’aquestos noms, el portaveu de Compromís al Senat ha remarcat que un total de 515 consistoris d’Espanya han respost al requeriment i “molts han eliminat més d’un simple carrer”. “Hi ha casos d’un, dos, tres, quatre o fins a 12 carrers que hem pogut eliminar; no tenim comptabilitzats aquestos canvis, però segurament estarem per damunt dels 2.000”, ha ressaltat.

La coalició ha creat un llistat de tots els municipis que han dut a terme canvis en la seua llista de carrers o en la simbologia franquista, al costat d’un enllaç amb el text remés per cada ajuntament. Segons Mulet, a alguns d’ells se’ls ha requerit en reiterades ocasions i no han contestat.

En qualsevol cas, el parlamentari ha manifestat la seua satisfacció pel resultat d’aquesta iniciativa després “d’un treball ardu i constant, quasi d’artesania, buscant i demanant llistat a la mateixa administració. “Hem vist com mai ningú havia tingut el més mínim interés a eliminar aquest vergonyós rastre”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa