Diari La Veu del País Valencià
La llei valenciana de protecció de la infància entra en vigor la Nit de Nadal

La llei de valenciana de drets i garanties de la Infància i l’Adolescència entrarà en vigor el dia de Nadal, després que haja sigut publicada aquest dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOCV).

Aquest detall ha sigut destacat per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en el seu compte de Twitter, on ha assenyalat que el DOGV “s’ha avançat unes hores a la Nit de Nadal, portant un regal per a tots els xiquets, xiquetes i adolescents valencians: igualtat d’oportunitats, drets i veu per a tots”.

La norma, aprovada per les Corts el passat 29 de novembre, atorga als xiquets la consideració de ciutadans “de ple dret” i impulsa la seua participació en la vida pública i la promoció dels seus drets.

Així mateix, regula el dret al fet que l’opinió d’aquest col·lectiu siga escoltada i presa en consideració en tots els assumptes que els afecten i estableix l’accés a l’oci educatiu com un dret de manera que l’excés de deures en Primària no reduïsca el temps de joc, així com el dret al bon tracte.

A més, situa la infància i l’adolescència en el centre de les polítiques públiques; elimina el límit d’edat perquè s’escolte la seua opinió en el consentiment informat en els tractaments mèdics i fixa l’obligació dels pares a respectar les seues conviccions quant a llibertat ideològica, consciència o religió.

També reconeix el dret a la identitat i l’expressió de gènere, i estableix que les administracions públiques hauran de consultar l’opinió dels xiquets en les polítiques d’oci educatiu o disseny urbà dels municipis.

La llei va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups menys el PP, que es va abstindre, ja que considera que aquesta norma és “important i necessària” però els separa “la ideologia” inclosa en ella, com les referències a la interrupció voluntària de l’embaràs o el consentiment informat en malalties greus.

Comparteix

Icona de pantalla completa