Diari La Veu del País Valencià
Una campanya en Internet reclama la llibertat provisional de Zaplana per motius de salut

Una campanya en la plataforma Change.org demana firmes per a sol·licitar al jutjat d’instrucció número 8 de València –encarregat de la investigació de la denominada operació Erial– que concedisca la llibertat provisional a l’exministre i expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana.

La petició –encetada per l’expresident de Noves Generacions del Partit Popular José Luis Bayo– acumulava aquest dimecres al migdia més de 400 firmes. La iniciativa remarca que Zaplana és “una persona que està en la plenitud del seu dret a la presumpció d’innocència i, a més, pateix una malaltia incurable que l’ha conduït a les portes de la mort, segons l’últim comunicat mèdic del cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital La Fe, Don Guillermo Sanz Santillana”.

Així mateix, apunta que ja s’han complit set mesos de l’ordre d’ingrés a la presó incondicional i sense fiança. “Els motius pels quals han rebutjat les repetides sol·licituds de llibertat –prossegueix la iniciativa– són la seua capacitat per a destruir proves i el risc de fugida. Pel que fa a la destrucció de proves, pareix una cosa irrisòria que, parlant de fets comesos fa més d’una dècada, després d’estar set mesos privat de llibertat, es considere que pot destruir proves”, argumenta.

En la mateixa línia, afegeix que “no menys fràgil és afirmar el seu risc de fugida, ja que no solament estem davant una persona amb una greu malaltia, sinó que a més el seu arrelament a la nostra terra és indiscutible”. “Però per damunt de tot això, es troba l’honor i l’honorabilitat del Molt Honorable expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana Hernández-Soro, persona exemplar, tan pel que fa a la seua qualitat humana, com pel que fa als seus fets, polítics i personals”, agrega.

La petició, que s’adreça també al Consell General del Poder Judicial, precisa que la mostra de suport “no significa exculpar a ningú”. Bayo –qui va intentar concórrer a les primàries en XIX Congrés del PP però la candidatura del qual va ser rebutjada per problemes amb els avals– apunta ací que ell, “personalment”, té “la certesa i la fidel convicció de la seua innocència”. “Però per si algú ho dubta, vull deixar ben clar que subscriure i donar suport a la present petició tan sols és garantir els drets a la presumpció d’innocència que tots ostentem, perquè el procediment judicial aquesta en investigació, i molt segur es poden adoptar altres mesures cautelars menys oneroses, i menys denigrants tant per a l’honor com per a la persona d’Eduardo Zaplana i de la seua família”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa