Diari La Veu del País Valencià
Puig reivindica l’autogovern davant dels partits polítics que menyspreen l’autonomia

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha aprofitat el discurs de Cap d’Any de 2018 per a reivindicar l’autogovern com a l’expressió de la “identitat valenciana integradora” i per a alertar de les opcions polítiques que “menyspreen l’autonomia política” dels diferents territoris. En un missatge de 10 minuts de durada, el cap del Consell ha destacat la coincidència del 600 aniversari de la creació de la Generalitat amb el 40é aniversari de la Constitució espanyola assenyalant que totes dues fites simbolitzen “la voluntat d’autogovern dels valencians” i el compromís de la ciutadania amb els “valors democràtics de la llibertat, la igualtat i el pluralisme polític”.

Per a Puig, aquesta simbiosi “són les credencials d’allò millor” que són els valencians. Uns valors compartits que, segons el president, han permés “recuperar el respecte d’Espanya i de nosaltres mateixos”. “Era urgent alçar la hipoteca reputacional, fer fora la corrupció i acabar amb la crispació”, ha destacat Puig, que ha incidit que “ara, la Comunitat Valenciana és un espai d’honradesa, de diàleg i d’estabilitat.

En aquest marc d’estabilitat, el president ha proposat “renovar el contracte social valencià”. Un acord que, segons ha detallat, “ha de tindre com a fita la creació d’ocupació, la igualtat d’oportunitats i la democràcia”. Arribat a aquest últim punt, Ximo Puig ha mostrat la cara més política en un discurs en el qual ha predominat el tarannà institucional. Sense fer cap al·lusió explícita a Vox o Ciutadans, el president valencià ha alertat que “la història demostra que la democràcia no és irreversible” i, sobre el model territorial, que “és fàcil caure en la temptació d’acudir a respostes tan simples com equivocades”. “Respostes que menyspreen la nostra autonomia política o el feminisme”, ha advertit en una clara referència al partit de Santiago Abascal.

Fomentar la convivència i no les trinxeres

A manera de balanç de legislatura, el cap del Consell ha fet un repàs per totes les fites aconseguides durant els darrers quatre anys tot reconeixent que “encara queda molt per fer”. Puig ha tingut unes paraules de record per a les “famílies a les quals els costa trobar treball” o per als joves, “que no tenen les oportunitats que mereixen”. Tot i això, s’ha mostrat optimista amb el futur i ha assegurat que els valencians estan davant “una gran oportunitat” per a convertir el País Valencià com una de les “regions més innovadores, pròsperes i dinàmiques d’Europa”. En aquest sentit, ha apel·lat al “talent, els projectes, la il·lusió i la capacitat” del poble valencià per a aconseguir-ho, però “sense fantasies, sense estridències i sense dreceres”.

Sobre els èxits aconseguits en l’actual legislatura, Puig ha destacat la fi dels copagaments, el retorn de la sanitat universal, el finançament del tractament dels malalts d’Hepatitis C o la gratuïtat dels llibres de text. En matèria econòmica, ha assegurat que l’economia valenciana “s’ha enfortit i ha creat més de 200.000 llocs de treball en un clima de seguretat jurídica i concertació entre la patronal i els sindicats”. Puig ha volgut incidir en la seguretat jurídica en un moment en què des de l’oposició s’acusa el govern del Botànic “d’espantar inversions” com ara la del macrocentre comercial Intu Mediterrani.

El president també ha fet una crida a la unitat assegurant que “la solució als nostres problemes no vindrà de l’enfrontament ni de buscar culpables” sinó de la mà de “l’esforç, el treball comú i estar units”. Per a això, ha instat la ciutadania a construir la convivència. “Parlem amb persones que no pensen com nosaltres, utilitzem les xarxes socials com a lloc de trobada plural i no com a trinxeres de la intolerància, contrastem la informació, reivindiquem el dubte”, ha manifestat.

En dates propícies per a rescatar històries de solidaritat, Ximo Puig ha volgut manifestar l’orgull que sent, com a ciutadà, d’aquelles històries “que naixen de gent anònima, que no busca cap benefici personal”. En aquest sentit ha recordat l’arribada de la flotilla de l’Aquarius amb 600 persones a bord i, més recentment, el rescat dut a terme per la tripulació del pesquer Nuestra Madre Loreto de Santa Pola. “Ells ens representen i són els millors ambaixadors del poble valencià”, ha assegurat el president, qui ha afegit que aquestos casos constitueixen un exemple del llegat “de les persones que tots els dies s’alcen a treballar per a tirar avant, amb moltes dificultats, les seues famílies, per a donar-los un futur millor”.

Un any més reivindicant millor finançament

L’any 2018, com era previsible, tampoc ha sigut l’any del canvi del sistema de finançament autonòmic. Per aquesta raó, la reivindicació del nou model no ha faltat en el discurs de Cap d’Any de Ximo Puig qui, davant les crítiques de l’oposició que asseguren que ha relaxat el to reivindicatiu des que Pedro Sánchez està a la Moncloa, ha hagut de dedicar uns segons a la qüestió. Sobre açò, Puig ha assegurat que el Consell “sempre estarà on ha d’estar, que és del costat dels valencians” i, en aquest sentit, ha assenyalat que “altres qüestions irrenunciables [per a nosaltres] són el canvi del sistema de finançament i unes inversions justes de l’Estat”. Sobre les inversions, Puig ha fet referència a la recent aprovació de la reforma de l’Estatut aprovada en desembre després de set anys de bloqueig al Congrés i que, segons afirma, “blinda a l’Estatut” les inversions de l’Estat.

Puig ha finalitzat el seu discurs vaticinant que el 2019 “serà un any decisiu” per a fer de la valenciana una societat “on els nostres fills, néts i éssers estimats podran decidir el seu propi projecte de vida”, alhora que ha desitjat per a tota la ciutadania els “màxims moments de felicitat”. “Eixe és el meu desig. El desig per a vostés, per a cadascun de vosaltres. Per a tu. Feliç any 2019 i moltes gràcies”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa