Diari La Veu del País Valencià
Membres del PPCV s’oposen al fitxatge d’un independent per a la candidatura a l’Ajuntament de València

L’elecció de la persona que encapçalarà la candidatura a l’Ajuntament de València és a hores d’ara el principal maldecap que té el PP i concretament el seu líder, Pablo Casado. Així, mentre alguns mitjans han publicat les seues intencions de fitxar independents per a encapçalar les llistes electorals de ciutats importants, com ara Madrid, Barcelona i València, ací les idees d’alguns membres del PPCV, en canvi, corren pel sentit contrari. De fet, fonts del partit consultades per Diari la Veu consideren que seria un “error” recórrer a una persona de fora de la formació per a intentar recuperar el consistori de la capital del Túria i també perquè podria generar malestar entre les bases.

Aquesta perspectiva també la comparteix un dels altres noms que està entre les travesses dels candidats: Luis Santamaría. “És la meua opinió personal, però considere que en el PPCV hi ha talent de sobra. El risc de tindre un independent és que els militants senten que el seu esforç no s’haja reconegut”, explica el també diputat popular. D’altra banda, la portaveu adjunta a les Corts, María José Català, és una de les opcions que més força està agafant i més després de la renúncia de l’advocat Manuel Brosseta, que era una de les alternatives de la direcció estatal.

No obstant això, l’exconsellera d’Educació sempre s’ha mostrat prudent respecte a aquesta qüestió i mai ha deixat clar si estaria disposada a ser la nova cara per a recuperar l’Alcaldia de València. Català, fins i tot, en diverses ocasions s’ha decantat en públic per un dels altres noms que també s’han posat damunt de la taula: l’eurodiputat Esteban González Pons.

Aquestos són els noms que s’han colat entre els mitjans de comunicació però algunes fonts properes al PPCV apunten que ni tan sols Isabel Bonig coneix encara qui assumirà un dels grans reptes que tindran els populars el proper mes de maig. Aquesta gran incògnita s’espera que a finals de la propera setmana es resolga, atés que dilluns tindrà lloc la reunió de la junta directiva regional del partit i, a més, també està prevista la visita de Casado a València en aquesta mateixa setmana. Així, en l’acte organitzat el proper dia 13 a Madrid, Casado podria donar a conéixer finalment el nom que assumirà la candidatura a l’Ajuntament de València.

“Un candidat atractiu”

L’hegemonia que va tindre Rita Barberá al consistori valencià durant més de vint anys és un objectiu que queda ja molt lluny per als populars. Les consecutives victòries amb majoria absoluta que va assolir l’exalcaldessa de València formen part del passat i són impensables en un context en què l’arribada de nous partits ha fragmentat molt l’escenari polític. La derrota del PP valencià en les últimes eleccions –maig de 2015– els va deixar en un punt mort. Així mateix, el fet que nou dels deu regidors actuals del consistori es troben imputats pel cas Taula i la dèbil oposició duta a terme en aquestos darrers tres anys davant l’absència d’un líder són alguns dels hàndicaps que el futur candidat haurà de gestionar.

Un altre factor que ha augmentat la pressió sobre el futur candidat a l’Alcaldia de València ha sigut l’entrada de Vox al parlament andalús. El partit d’extrema dreta encapçalat per Santiago Abascal ha desmuntat les perspectives electorals dels populars després d’aconseguir en els seus primers comicis un total de dotze escons i, per tant, Génova haurà de fer una bona decisió a l’hora de triar les persones que encapçalaran les respectives candidatures. De fet, el vicesecretari d’Organització del PP, Javier Maroto, va admetre aquest dijous que és “important encertar” amb els candidats de Madrid i València i que, per això, la seua formació està buscant persones amb un “atractiu especial”.

Maroto va assegurar que és important que siga un perfil atractiu però no només per la seua capacitat de gestió o projecte, sinó per allò que transmeten “des de la part emocional”. En aquestes declaracions no se sent massa identificat Santamaría: “Tinc la sensació que el partit està buscant perfils molt diferents al meu”. El parlamentari popular, a més, reconeix que l’expectació mediàtica generada al voltant del futur candidat a l’Alcaldia de València ha generat “un ball de noms” que al final els ha “impedit centrar-se a fer una bona tasca d’oposició” a l’actual govern de la Nau.

Comparteix

Icona de pantalla completa