Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol presentarà els pressupostos al Congrés el 14 de gener

El govern espanyol presentarà els Pressupostos Generals de l’Estat al Congrés el pròxim dilluns, 14 de gener, segons ha anunciat la presidenta del Congrés, Ana Pastor. La presentació dels comptes implica l’inici d’una tramitació que tindrà com a primer gran escull la votació de les esmenes a la totalitat dels comptes que presentaran els grups de l’oposició. El govern espanyol necessitarà els vots de la majoria que va donar suport a la moció de censura –PSOE, Podem, ERC, PNB i PDeCAT, entre d’altres– per a salvar aquest tram. Les forces independentistes, però, encara no han decidit si presentaran o no esmena a la totalitat; si la presentaran i la retiraran, o si directament faran caure els pressupostos.

Els Pressupostos de l’Estat per a 2019 s’aprovaran aquest divendres al Consell de Ministres i arribaran al Congrés dilluns a les 10 del matí. Entremig, aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, oferirà un acte polític a Barcelona, on defensarà la necessitat de donar suport a uns comptes que, segons el seu executiu, inclouen 4.300 milions d’euros més per a les autonomies i reverteixen les retallades socials del govern de Mariano Rajoy.

La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, presentarà els comptes al Congrés. Aquesta presentació anirà acompanyada de la publicació de la documentació adjunta dels comptes, fet que permetrà que es coneguen detalls dels pressupostos, com ara la inversió territorialitzada, que en els últims pressupostos de Rajoy es va mantindre al 13,3% del total a l’Estat, per sota del pes que representa en població (16,2%) i en PIB (19,2%).

El tràmit parlamentari implica que, després de la presentació, es produiran les compareixences de tots els ministres al Congrés dels Diputats, pas previ al debat de votació de les esmenes a la totalitat. Si els comptes superen aquest punt, s’obrirà el debat d’esmenes en comissió i, finalment, una votació del conjunt de les partides al Congrés.

Si obtingueren llum verda –fet que implica el vot favorable dels grups independentistes–, passarien al Senat, on previsiblement la majoria absoluta del PP rebutjaria els comptes i forçaria el seu retorn al Congrés per a l’aprovació definitiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa