Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia tornarà a oposar-se a la llibertat de Zaplana després de l’última petició de la defensa

La Fiscalia Anticorrupció tornarà a oposar-se a deixar en llibertat Eduardo Zaplana després de l’última petició de la defensa, que així ho va sol·licitar el passat 28 de desembre amb l’argument que no existeix risc de fugida a causa de l’estat de salut de l’expresident. Fins a cinc vegades s’ha reclamat la llibertat de Zaplana.

Segons ha pogut saber Europa Press de fonts coneixedores de la decisió del ministeri públic, Anticorrupció s’oposarà a la posada en llibertat, igual que ja ha fet en les anteriors ocasions que ho ha sol·licitat la defensa. Una vegada l’expresident reba l’alta de l’Hospital La Fe de València, tornarà a estudiar la seua situació si es dona el cas. No obstant això, fonts coneixedores de l’estat del també exministre han apuntat que el metge que atén Zaplana a l’Hospital La Fe de València, on rep tractament i va ser trasplantat, no preveu donar-li l’alta de moment. Zaplana es troba ingressat allà des del 18 de desembre.

La defensa de Zaplana va tornar a demanar el passat 28 de desembre a la jutgessa que instrueix el cas Erial la llibertat de l’exministre basant-se en cinc punts, entre ells, l'”inexistent” risc de fugida donat el seu estat de salut, ja que pateix leucèmia. L’advocat defensor sosté que la llei no permet mantindre un investigat a la presó durant més de sis mesos amb l’argument de l’existència de risc de destrucció de proves. La defensa al·lega que el risc de fugida, “únic fonament possible de la presó preventiva en aquest moment”, és “inexistent” precisament per la seua salut, que l’obliga, segons informes d’experts, a estar subjecte a tractaments en el mateix hospital on va ser trasplantat.

A Picassent des de maig

L’expresident es troba des de finals de maig a la presó de Picassent, per ordre de la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València, que va acordar per a ell presó provisional, comunicada i sense fiança en el marc de l’operació Erial, per la qual va ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

Zaplana va quedar ingressat a l’Hospital La Fe de València el 18 de desembre després d’una revisió mèdica rutinària per a controlar la seua salut, en detectar el metge un empitjorament en el seu estat i baixada de defenses.

En aquesta situació, la defensa insisteix en la idea que “qualsevol mínim risc podria ser pal·liat amb mesures alternatives a la presó”, com ara la retirada de passaport o presentacions, i que existeixen sistemes de control telemàtic a la disposició dels jutges d’instrucció per a garantir el control dels presos preventius, més enllà dels casos de violència contra les dones. Finalment, reitera que la llei preveu la presó atenuada –arrest domiciliari– per als supòsits en què, “per raó de malaltia, l’internament supose greu perill per a la salut”.

Comparteix

Icona de pantalla completa