Diari La Veu del País Valencià
Les obres del metro que connectarà Natzaret amb el centre de València s’endarrereixen a abril

L’execució de les obres de la Línia 10 de Metrovalencia –l’antiga T2–, que enllaçaran el barri de Natzaret amb el carrer d’Alacant, començaran finalment a l’abril. Aquesta connexió, que és una demanda del veïnat des de fa anys, serà “una realitat l’any 2021”, després d’una aturada en les obres de huit anys. Així ho ha anunciat aquest dimecres el president Ximo Puig junt amb la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i l’alcalde de València, Joan Ribó. A finals de desembre el president va anunciar que aquestes obres s’iniciarien al febrer, però el veïnat del barri haurà d’esperar dos mesos més perquè es pose en marxa el projecte d’expansió de la xarxa de transport públic. (Vídeo: Així serà la Línia 10 de Metrovalencia que unirà el centre amb el barri de Natzaret)

A més, com ha explicat la consellera Salvador, si en un principi el projecte d’aquesta línia es va plantejar en dos fases, “perquè encara no ens havíem posat a redactar els projectes”, ara, després d’haver “pogut accelerar aquesta inversió”, es proposa tot en una única fase, com ja va anunciar el president Puig en seu parlamentària. Les obres suposen una inversió total de 50 milions d’euros, dels quals 30 procedeixen dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea del País Valencià per a 2014-2020 i els 20 milions restants els aportarà la Generalitat.

La connexió del barri de Natzaret amb el centre de València tindrà una longitud de 5.032 metres (2.055 subterranis i 2.977 en superfície) i huit estacions, de les quals tres seran subterrànies i cinc en superfície. Així, a finals de febrer, FGV adjudicarà la construcció del tram comprés entre la rampa d’eixida a superfície de l’estació d’Amado Granell fins a la parada ja en superfície Germans Maristes, connectant a la plataforma construïda en el seu moment i que té continuïtat fins a Natzaret. Aquesta primera actuació, que s’iniciarà en abril, s’ha licitat amb un pressupost de 4,8 milions d’euros, IVA inclòs.

En total hi ha cinc actuacions previstes i les altres quatre es licitaran a partir de març, corresponents a l’arquitectura i equipament de parades i estacions, 28 milions d’euros; electrificació i subestacions, 8 milions d’euros; senyalització i comunicacions, 7 milions, i cotxeres provisionals, 3 milions. Per a la construcció de la línia 10 s’aplica la metodologia de BIM (Building Information Modeling) a partir de la informació, plans, estudis i documentació que componen els diferents projectes constructius aprovats. Aquesta tecnologia permet documentar tot el cicle de vida de l’edificació i les infraestructures amb la utilització d’eines informàtiques de modelatge 3D, per tal de generar una maqueta virtual a escala real i un arxiu únic amb tota la informació útil per a totes les parts que participen en el procés.

Una infraestructura molt esperada

Les obres d’aquesta infraestructura, com ha recordat la consellera Salvador, van començar l’any 2006, però es van aturar cinc anys més tard perquè “el Partit Popular va deixar el projecte sense dotació pressupostària”. Al respecte, el president Puig ha explicat que les obres es posen en marxa després “d’una anàlisi rigorosa que té en compte la nostra situació financera i que és una obra prioritària per als valencians” i ha subratllat que el seu objectiu és “cosir” la ciutat de València i el País Valencià.

A més, ha indicat que, junt amb l’Ajuntament, s’ha passat d’una perspectiva en què “la construcció de la ciutat estava molt pensada en uns termes centralistes a un nou imaginari que connecte la perifèria i el centre”. El president també ha anunciat durant l’acte amb els mitjans que en les pròximes setmanes s’anunciarà el Pla de Mobilitat Sostenible de l’àrea de metropolitana de València, perquè “la mobilitat és un dret fonamental com altres drets i hem d’aconseguir que el temps dedicat al transport siga el més eficient i sostenible”.

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha recordat el procés de marginació i aïllament que ha patit Natzaret, així com la degradació de l’horta del seu entorn. Així mateix, ha indicat que estem davant “un punt d’inflexió gràcies a la perseverança i lluita heroica del moviment veïnal, però també gràcies a un govern progressista tant en l’àmbit municipal com autonòmic que s’ha plantejat revertir la perspectiva de futur per a Natzaret, definida en temes d’integració”.

Ribó ha aprofitat per a exposar una sèrie de mesures que té el consistori en marxa com ara el pla territorial de l’horta, el PAI de les Moreres, la desafecció dels espais portuaris immediats i el començament del Parc de Desembocadura. El primer edil de l’Ajuntament també ha ressaltat el seu desig que la Línia 10 de Metrovalencia “continue avançant camí de la Marina, el port i el Cabanyal” i ha apuntat que aquesta “és una tasca que ara no podem fer, però que treballarem perquè algun dia siga possible”.

“Hem satisfà especialment l’execució d’un projecte que havia quedat arraconat per l’anterior govern”, ha exposat la consellera Salvador, qui ha dit que “la connexió contribuirà a revitalitzar una àrea urbana en expansió en dotacions i que la demanava la ciutadania i per a nosaltres és una prioritat”. La consellera ha remarcat que “la voluntat del govern de Ximo Puig era impulsar aquest projecte de forma ferma. Era el nostre contracte amb la ciutadania i el nostre compromís amb els veïns i les veïnes de la ciutat anunciar les coses quan realment tenim un full de ruta”. A més, Salvador ha destacat “la significació especial” d’aquestes obres pel que fa a “l’expansió futura d’aquest nucli urbà”.

El veïnat no vol “que es trenque el pulmó” del barri

Associacions de veïns del barri han demanat que la Línia 10 de Metrovalencia no passe per dins de Natzaret perquè “trenca el pulmó del barri”. El representant de Nazaret Unido, José Antonio Barba, s’ha mostrat “contentíssim” que el traçat no acabe a la Ciutat de les Arts i les Ciències i que continue fins al barri, però ha apuntat que “referent a la segona fase de Natzaret-Cabanyal-Malva-rosa amb el projecte presentat no estem gens d’acord”.

“Ens trenca el pulmó de Natzaret i s’elimina el mercat, es trenca la zona per a vianants Alta Mar, s’elimina el passeig i la zona de jocs del carrer de Fontilles, es talla el carrer del parc d’eixida del barri de turismes i EMT”, ha desgranat Barba, al mateix temps que ha sostingut: “No estem d’acord ni ho consentirem”. A més, ha optat per realitzar un ramal en l’antic camí de Canals que arribe fins al pont de Drassanes i a la resta de barris. “No per dins del barri de Natzaret, no tolerarem que es trenque el pulmó del barri”, ha reiterat.

En la mateixa línia, el representant de l’Associació de Veïns de Natzaret, Julio Moltó, ha destacat que aquesta connexió compleix amb una “reivindicació històrica” del veïnat del barri i “sembla que fa un pas molt important”, encara que ha assenyalat com a “repte” realitzar “com més prompte millor” la connexió amb Canyamelar per a “donar-li forma al tramvia litoral”. “D’aquesta forma, cap al nord connectaria amb el tramvia que ja funciona i la xarxa de metro i cap al sud, reconvertint l’autovia del Saler en un bulevard, trauria espai per a posar un tramvia fins al Saler. Eixa seria la reivindicació fonamental”, ha ressaltat Moltó.

Comparteix

Icona de pantalla completa