Diari La Veu del País Valencià
Les immobiliàries alerten que molts compradors actuals no podran pagar la hipoteca en uns anys

Els preus del lloguer estan augmentant inclús en barris on històricament llogar una vivenda era més assequible. Aquest increment porta aparellat un ascens dels preus de compravenda d’habitatges, ja que el creixement dels preus dels lloguers està incentivant la compra a causa que les mensualitats són, si fa no fa, la mateixa quantitat. Així ho asseguren els representants de l’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (Ascival), que afirmen que els preus del lloguer al País Valencià s’han incrementat vora un 16% entre 2017 i 2018.

Segons explica Nora García Donat, presidenta d’Ascival, els factors que han portat a aquest increment són diversos: la millora de la situació econòmica, l’increment dels apartaments turístics i la manca d’obra nova, que limita l’oferta. De fet, Ascival alerta que els preus del lloguer s’han incrementat un 28,80% al País Valencià en només un any, la qual cosa ha estat impulsada per l’increment en la demarcació de València, que ronda el 16%.

A València ciutat, els preus s’han incrementat un 27,52%, però lluny del que puga semblar, els districtes del centre no són on més han pujat els preus. Tot i això, continuen sent els més cars. Per exemple, el lloguer mitjà a Ciutat Vella se situa en 938,7 euros i ronda els 900 a l’Eixample. Això ha traslladat la demanda als districtes perifèrics, que han vist com, en només un any, els preus de lloguer dels seus habitatges han augmentat notablement. És el cas per exemple de Benimaclet, on el preu del metre quadrat ha pujat un 28,13% i en el cas de l’Olivereta l’increment ha sigut del 26,53%. Però si hi ha algun districte que ha augmentat vertaderament el preu és el districte dels Pobles del Nord, on el metre quadrat ha incrementat el seu valor un 50%.

Comprar en lloc de llogar

L’augment del preu del lloguer ha propiciat que gent que potencialment s’hauria decantat per llogar un pis estiga optant cada vegada més per comprar un habitatge. Això està provocant també una pujada dels preus a nivell general. En termes relatius, el preu de la vivenda com a conjunt s’ha incrementat un 3,62% al País Valencià i el metre quadrat s’ha encarit un 5,57%. Així, de mitjana, una vivenda al País Valencià costa 113.712 euros. València se situa com la ciutat més cara, on el preu mitjà és de 145.227,1 euros.

Els districtes més cèntrics són els que continuen sent més cars. Així, els preus a Ciutat Vella, l’Eixample i el Pla del Reial són de 287.166, 235.582,7 i 235.933,3 euros respectivament. En aquest cas, la demanda també s’ha traslladat als barris perifèrics, on els preus han augmentat per damunt de l’esperat. Un dels casos més significatius és el de Benimaclet, on el preu de la vivenda ha crescut un 60% en un any.

Segons han explicat des d’Ascival, hi ha qui en lloc de pagar 700 euros per un lloguer, prefereix pagar-ne 800 en una hipoteca, i moltes persones i famílies que a priori pensaven llogar un pis, decideixen comprar-ne un. En aquestos moments, els tipus d’interés estan baixos i famílies amb no massa estalvis poden fer front a la compra, però des d’Ascival alerten que quan pugen –i asseguren que ho faran–, molts dels qui ara es llancen a comprar tindran problemes a l’hora de fer front als pagaments.

En aquest sentit, des del sector immobiliari ja hi ha por per si de nou esclata la bombolla i arrasa amb pisos i famílies. De fet, alerten que els percentatges d’increment del preu dels habitatges ja s’assemblen als dels “fatídics” anys 2006 i 2007. Al respecte, el tresorer d’Ascival explica que s’han posat a la venda pisos a un preu superior al del mercat del barri on estan situats, pensant que l’habitatge no es vendria i finalment la casa s’ha venut en pocs dies per eixe preu.

És per això que des d’Ascival insisteixen que les immobiliàries, com a professionals, han d’alertar els possibles compradors dels riscos que poden tindre. “No pretenem embarcar una família o una persona en una compra que no pot assumir”, assegura García Donat. En aquesta línia, la presidenta d’Ascival assegura que no es pot tindre controlat tot el sector i apel·la també a la responsabilitat dels bancs a l’hora de donar crèdits.

“Els bancs ara no estan donant els crèdits com els donaven abans”, assegura. García Donat considera que les entitats bancàries “han pagat car els errors que es van cometre” en els anys previs a la crisi quan es donaven crèdits a tot el món i “tot es comprava”. En aquest sentit, espera que “el Banc d’Espanya complisca amb la seua obligació de vetlar perquè això no torne a ocórrer”.

Previsions per a 2019

Pel que fa a 2019, des d’Ascival consideren que el preu de l’habitatge frenarà enguany el seu increment o fins i tot baixarà lleugerament després dels augments registrats en 2018, cosa que arrossegarà els preus del lloguer, que, segons han explicat, es mantindran estables o creixeran, però no tant com en 2018.

En la mateixa línia, el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de València vaticina que 2019 serà un any marcat per la moderació de les pujades del preu de lloguer, en la mateixa línia de la tendència ja iniciada en l’últim trimestre de 2018. Vicente Díez, portaveu i vicepresident de l’entitat, afirma que aquesta evolució dels preus de lloguer d’habitatge coincideix amb la desacceleració de la demanda produïda a partir del passat mes de setembre, sobretot en algunes zones concretes de València després dels alts preus aconseguits en l’època estiuenca.

Comparteix

Icona de pantalla completa