Diari La Veu del País Valencià
Paterna alçarà un mausoleu sobre la fossa 113 per a acollir els represaliats no reclamats per familiars

L’Ajuntament de Paterna (l’Horta Oest) alçarà un mausoleu en la fossa 113 del cementeri 4 amb compartiments que albergaran les restes òssies dels cossos dels represaliats pel franquisme que no han sigut reclamats pels seus familiars després de la identificació.

Amb aquest monument, Paterna vol “dignificar la figura d’aquelles persones que van ser represaliades pel franquisme i trencar el silenci que embolicava el seu record”, ha manifestat el regidor de Protecció a les Persones i Participació Ciutadana i president del Consell de Recuperació de la Memòria Democràtica, Julio Fernández.

L’obra, finançada per la Diputació de València amb un pressupost de 30.000 euros, tindrà una superfície de 3,1 per 3,4 metres i comptarà amb la col·laboració del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica i l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna, detalla el consistori en un comunicat.

D’aquesta manera, “si en el futur aparegueren descendents o familiars, les restes podrien ser recuperades, ja que estaran descansant en receptacles individuals”, ha especificat l’edil. L’Ajuntament col·labora amb l’associació des que es va iniciar l’exhumació de la fossa, que ha permés localitzar les restes de 49 persones.

Paral·lelament, s’han posat en marxa els tràmits perquè el ‘paredón’ d’Espanya, el Camí de la Sang i les fosses de Paterna siguen declarades com a bé de rellevància local. “Volem assegurar-nos que aquestes zones es conserven i dignifiquen per a retre homenatge a les 2.238 persones que van perdre allà la vida, perquè no siguen oblidades, i per a reparar el deute moral amb els seus familiars”, ha reivindicat el titular del Consell de Recuperació de la Memòria Democràtica.

Comparteix

Icona de pantalla completa