Diari La Veu del País Valencià
A presó dos fundadors d’iDental per un frau de 60 milions d’euros

El jutge José de la Mata ha enviat a presó dos dels fundadors d’iDental, José María Garrido i Vicente Castañer Blasco, després de prendre’ls declaració per la seua presumpta implicació en un frau de 60 milions d’euros a través de la captació de fons d’inversors nacionals i estrangers amb l’aparent intenció de reflotar empreses. De la Mata va prendre declaració aquest dijous fins la nit a tretze detinguts per aquesta causa dimarts passat a Madrid, la Corunya, Alacant, Múrcia, Granada i Girona, i va decidir enviar a presó a aquests dos imputats, segons han informat a Efe fonts jurídiques.

En l’operació es va detindre també, al Regne Unit, un altre fundador de la xarxa de clíniques, Antonio Javier García Pellicer, a qui es va imposar una fiança i està pendent que Espanya tramite la seua extradició. A l’empresari José Llorente Díaz, un altre dels detinguts en l’operació, el jutge li va imposar una fiança de 20.000 euros per a eludir la presó i la resta va quedar en llibertat amb mesures cautelars com ara compareixences en el jutjat i la prohibició d’eixir d’Espanya. Entre els que van quedar en llibertat amb mesures figura Jorge Puga, exdirector de riscos de Bankia.

Aquesta entitat bancària ha denunciat a Puga per estafa després de detectar que va concedir de manera irregular prop de 46 milions d’euros al fons d’inversió Weston Hill, el mateix que posteriorment va adquirir les clíniques iDental. Puga és l’antic director de riscos de la zona centre de Madrid, la seua principal territorial, en la qual es concedeixen a l’any més de 2.500 milions en crèdits i en la qual l’actual equip de Bankia va detectar operacions sospitoses.

Als detinguts en aquesta operació relacionada amb iDental se’ls imputen els delictes d’administració fraudulenta, pertinença a organització criminal, estafa continuada, apropiació indeguda, alçament de béns, falsedat documental i blanqueig de capitals. Es tracta d’una investigació en el marc de la causa sobre el frau d’iDental que ha portat a la detenció de dos dels seus fundadors, dels quals un es trobava al Regne Unit, on tenia la intenció d’implantar clíniques odontològiques.

Les perquisicions van portar a comprovar que havien creat una estructura societària per a captar fons d’inversors internacionals i entitats de crèdit espanyoles amb els quals adquirir empreses en problemes amb el fals interés de reflotar-les. No obstant això, en realitat les descapitalitzaven i desviaven els diners cap a altres societats sota el seu control, estafant així inversors, treballadors, proveïdors i clients.

Es calcula que el frau podria ascendir a 60 milions d’euros i els investigadors creuen que en alguns casos els detinguts comptaven també amb la connivència d’empleats d’entitats de crèdit, que eren els encarregats de concedir els préstecs per a realitzar les inversions. Al mateix temps es feia ús de testaferros, societats pantalla i comptes pont, controlats per l’organització per a progressivament descapitalitzar les empreses i ocultar la destinació final dels diners estafats.

En el cas d’iDental també s’aconseguien fons per a l’enriquiment personal mitjançant l’engany als pacients, als qui se’ls feia contractar préstecs per al finançament de tractaments dentals amb suposats descomptes, que podien aconseguir el 80% d’un pressupost unflat a base de suposades subvencions que en realitat no existien. Pretenien, per tant, obtindre la major quantitat possible de diners en efectiu, sense importar-los els mètodes i sabent que no s’anaven a completar els tractaments i que la qualitat del material odontològic era molt deficient.

Comparteix

Icona de pantalla completa