Diari La Veu del País Valencià
Ruta pels llocs històrics relacionats amb la València de la República
RedactaVeu / València

El trasllat del Govern i tot l’aparell estatal va situar a València en el centre de l’atenció estatal i interestatal, i la ciutat va viure des d’aquesta posició una etapa de profundes transformacions socials, econòmiques, polítiques, urbanístiques i culturals. Sens dubte, va ésser un episodi decisiu de la història recent de la ciutat, però malgrat això, aquell convuls període dels anys 30 és molt poc conegut per la ciutadania a causa de l’oblit institucional. Per això, amb l’objectiu de conèixer aquest passat ocult i les petjades de la Guerra que encara persisteixen, des de CaminArt engeguen aquesta nova ruta cultural, “València en temps de la República i la Guerra Civil”, per recórrer els llocs on es van instal·lar les institucions de l’Estat, com les Corts o els Ministeris, les seus dels principals partits i sindicats, els hotels on es van allotjar periodistes, diplomàtics i intel·lectuals, els refugis antiaeris construïts per protegir a la població civil, els senyals dels bombardejos en la pedra dels edificis i moltes altres curiositats més.

La ruta començarà en l’Estació del Nord, que va sofrir intensos bombardejos en ser un important punt estratègic, i es dirigirà cap a l’Institut Lluís Vives, per identificar el lloc on es conserva un dels pocs refugis antiaeris rehabilitats i visitables de la ciutat. La segona parada serà a la Plaça de l’Ajuntament, epicentre de la vida política durant la República ja que en aquest espai es van situar les Corts i les seus d’alguns partits polítics. La Plaça del Patriarca, que va albergar un gran refugi antiaeri, serà el següent punt, amb el Col·legi del Patriarca com a protagonista perquè va ser en aquest conjunt arquitectònic on es va protegir part del Patrimoni artístic nacional evacuat de Madrid (l’altra part es va conservar a les Torres de Serrans).

Seguidament, la comitiva continuarà cap al carrer de la Pau, centre de la vida política, social i cultural durant la guerra, per donar a conèixer els edificis que van albergar nombroses seus socials i culturals, i fins i tot l’hotel i el bar on es van allotjar i van celebrar les seues tertúlies els intel·lectuals i polítics de l’època. La Plaça de Tetuan, on es trobava la seu de la Presidència de la República en la Capitania General, la seu del PCE en el palau de Cervelló o el Ministeri de Propaganda a l’edifici Caixa d’Estalvis, serà el centre d’atenció després, sense oblidar el refugi que es conserva en el carrer Espasa.

Refugi del carrer Cavallers

La ruta finalitzarà a l’entorn del Palau de Benicarló, seu de la Presidència del Govern republicà (hui Corts Valencianes), passant pel refugi antiaeri del carrer Serrans, i el carrer Cavallers, on es van situar els ministeris d’Indústria, Agricultura i Justícia.

Una ruta molt recomanable per a qui vulga endinsar-se en una València desconeguda que no apareix en els circuits turístics oficials. Per assistir, cal apuntar-se a través de la pàgina web de CaminArt.

Comparteix

Icona de pantalla completa