Diari La Veu del País Valencià
Els beneficis de dormir i llegir en les persones d’avançada edat
RedactaVeu / València

La recerca, titulada ‘Estils de vida associats a deterioració cognitiva. Estudi preliminar des de la farmàcia comunitària’, ha sigut publicada recentment en la Revista de Recerca Clínica.

La deterioració cognitiva, freqüentment relacionada amb l’edat, és la manifestació clínica més associada a les demències.

La prevalença mundial de la demència és de 35,6 milions i, donat el progressiu envelliment de la població, es preveu arribar als 100 milions de casos en 2050, segons el World Alzheimer Report.

A l’Estat espanyol, la prevalença de la deterioració cognitiva varia, segons regions i metodologies d’estudi, entre el 10,1 i el 26,9 per cent de la població major de 65 anys.

En l’estudi dirigit per la CEU-UCH al País Valencià s’han detectat símptomes de deterioració cognitiva en un 12% dels casos. En total, han participat voluntàriament en l’estudi 245 pacients majors de 65 anys, el seguiment dels quals s’ha realitzat des de diferents farmàcies comunitàries valencianes, tant de zones rurals com urbanes, mitjançant l’ús d’un test de cribratge realitzat pels farmacèutics comunitaris, que mantenen un contacte directe amb aquests pacients, molts d’ells amb medicació crònica.

Exercici físic, hores de son i estimulació intel•lectual

Segons els autors d’aquest estudi, a més dels factors genètics, la deterioració cognitiva està també vinculada a factors de risc com l’edat, i a altres relacionats amb l’estil de vida, com la pràctica d’exercici físic, les hores de son o l’estimulació intel•lectual.

En el cas de l’edat, l’estudi de la CEU-UCH ha detectat que la prevalença de la deterioració cognitiva registrada augmenta un 9 per cent per cada any de vida, la qual cosa suposa que cada deu anys es duplica el risc de patir aquest tipus de deterioració.

En el cas de l’estimulació intel•lectual a través de l’hàbit de la lectura, l’estudi determina que no llegir incrementa el risc de deterioració cognitiva 3,7 vegades i fer-ho de forma esporàdica ho incrementa 2,5 vegades.

Pel que fa a les hores de son, els investigadors han detectat que dormir menys de 6 hores o més de 8 incrementa el risc de deterioració cognitiva 2,6 vegades. Tant l’insomni crònic com la somnolència durant el dia són, per tant, factors de risc associats a la deterioració cognitiva i la demència.

Segona fase, programa d’educació sanitària

L’equip investigador està integrat per Lucrecia Moreno, vicedegana del Grau en Farmàcia de la Universitat CEU Cardenal Herrera i investigadora principal del Grup de Recerca en atenció farmacèutica i Ús racional del medicament de la CEU-UCH; María Teresa Climent i Ana María Vilaplana, de Farmacèutics Comunitaris del País Valencià; Alberto Arnedo, del Servei d’Epidemiologia del Centre de Salut Pública de Castelló; i José Vilar, del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva.

Actualment, aquest equip ha iniciat una segona fase del treball per al disseny d’un programa d’intervenció sanitària encaminat a millorar la funció cognitiva i els estils de vida relacionats amb la deterioració cognitiva en aquests pacients. El 42 per cent d’ells ha acceptat participar en un programa d’educació sanitària per a afavorir l’entrenament cognitiu, la pràctica d’exercici i l’educació en la higiene del son, claus per a la prevenció de la demència en l’avançada edat.

Comparteix

Icona de pantalla completa