Diari La Veu del País Valencià
Sanitat es compromet a crear 307 noves places per a metges d’atenció primària

El Pla Especial per a l’Atenció Primària de la Conselleria de Sanitat contempla destinar 16,7 milions d’euros per a la creació de 307 places estructurals amb la finalitat de reduir les targetes SIP assignades als metges de família, pediatres i infermeres i aconseguir una millor atenció dels pacients. Així ho ha anunciat aquest divendres la consellera de Sanitat, Ana Barceló, qui ha indicat que del total de places que es crearan, 212 seran per a facultatius especialistes –131 metges de família i 81 pediatres– i altres 95 per a professionals d’infermeria.

El pla, que es preveu que comence a funcionar el mes de març, pretén donar resposta a les reivindicacions dels metges d’Atenció Primària, que han anunciat mobilitzacions per a demanar més temps per pacient. A més de la creació de 307 places estructurals, el programa presentat per Barceló contempla mesures organitzatives i de gestió, entre elles que el professional gestione la seua agenda perquè el temps destinat als seus pacients siga l’adequat, simplificar els tràmits administratius i actualitzar la tecnologia informàtica.

Del total del pressupost que es destinarà a aquest Pla Especial per a l’Atenció Primària, huit milions seran aportats per la Conselleria d’Hisenda i la resta per la Conselleria de Sanitat dins de la partida destinada en els pressupostos per a enguany al capítol de personal.

Ana Barceló, que no ha admés preguntes dels periodistes sobre altres temes, ha indicat que aquest mateix dijous donaran l’ordre per a la creació d’aquestes places, es crearan el mes de febrer i s’ocuparan de forma immediata. “Cada dia ens enfrontem al repte que suposa donar resposta a les necessitats assistencials de la població en un marc complex en el qual aquestes necessitats s’incrementen sense que els recursos amb els quals hem de fer front cresquen al mateix ritme”, ha indicat Barceló.

La consellera ha assenyalat que correspon a l’Administració establir les condicions perquè els serveis que es presten “siguen de qualitat, amb temps adequats, anteposant la seguretat del pacient” i ha indicat que en això coincideixen amb les societats científiques, els sindicats i els col·legis professionals “amb els qui ens hem reunit”.

El Pla contempla un primer bloc de mesures organitzatives i de gestió, que inclou la gestió de les agendes perquè el temps destinat als pacients “siga l’adequat” i s’ajuste a les necessitats assistencials. Aquest primer bloc també contempla la simplificació dels tràmits administratius i gestió de protocols que puga “facilitar i agilitar la gestió del professional” i que puga tindre més temps per a atendre els seus pacients. Barceló ha subratllat el paper de la infermera d’Atenció Primària a potenciar la protecció, prevenció i atenció de la salut i, per això, s’adaptarà el nombre de targetes SIP per infermera especialista.

Un segon bloc de mesures, relacionat amb un estudi sobre els contingents per professionals i unitat bàsica, contempla un pressupost de 16,7 milions per a la creació de 307 places estructurals i que també contribuiran a baixar la pressió assistencial que s’està produint per la grip.

Amb aquest increment de plantilla, segons Barceló, “ens situem per davall de les 1.500 targetes SIP per facultatiu especialista en Medicina de Família i Comunitària, i per davall dels 900 SIP per Pediatria en tots els contingents”.

Durant la roda de premsa també ha avançat que el ple del Consell aprovarà demà el Pla d’Ordenació de Recursos Humans, aprovat en la mesa sectorial, i que contempla la jubilació dels professionals sanitaris a l’edat de 70 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa