Diari La Veu del País Valencià
Medi Ambient inicia la declaració dels paratges naturals ubicats a Algemesí, Santa Pola, Elda i Petrer

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat el procediment de declaració de tres paratges naturals municipals a les demarcacions d’Alacant i València, tal com ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Es tracta, en concret, del Cap de Santa Pola, al terme municipal de Santa Pola; del Pantà als termes d’Elda i Petrer, i del Bosc de Ribera al terme municipal d’Algemesí.

El Pantà d’Elda forma part del catàleg de zones humides del País Valencià. El seu principal valor ecològic ve donat perquè constitueix un refugi per a la fauna, especialment d’ocells. Aquest paratge natural municipal es troba encaixonat entre la serra Torreta-Monastil, al terme municipal d’Elda, i una xicoteta elevació ja al terme de Petrer coneguda com la Costa del Molino. La vegetació del paratge és típica de les zones humides i la major part de la superfície de la muntanya està ocupada per vegetació arbustiva i herbàcia.

El paratge denominat Bosc de Ribera es troba a l’est del terme municipal d’Algemesí, en la confluència del riu Magre amb el riu Xúquer, i es troba en part de la zona LIC (Lloc d’Importància Comunitària) del Riu Xúquer. El paratge alberga un ecosistema típic de ribera tant per la flora com per la fauna. La vegetació predominant és la típica del bosc de ribera, això és: xops, salzes, freixes, oms i canyís. Es tracta d’un enclavament que, a causa de la seua ubicació, riquesa natural, riquesa florística, riquesa de comunitats vegetals i accessibilitat, ofereix possibilitats per a la realització en el seu entorn d’activitats i estudis científics, d’educació ambiental i de turisme rural.

Finalment, la Serra i el Cap de Santa Pola està formada per un escull fòssil del Messinià i es troba pròxima al nucli urbà de Santa Pola. Es tracta d’una estructura amb aspecte d’escull de 147 metres sobre el nivell del mar aïllada de la resta de relleus circumdants (Sierra del Molar, Cabezos del Carabassí i Sierra de Colmenares). L’àmbit del paratge es caracteritza per ser un espai d’escassa altitud, encara que amb unes diferències internes molt marcades. La seua vegetació és mediterrània esclerofil·la. A més, el front penya-segat del cap, atesa la seua situació, atorga unes vistes excepcionals del paisatge de la demarcació d’Alacant.

Al País Valencià existeixen un total de 75 paratges naturals municipals (16 a la demarcació d’Alacant; 21, a la de Castelló, i 38, a la de València), amb una superfície de 31.529,685 hectàrees. Aquestos espais naturals protegits compleixen una funció de conservació, regeneració i millora dels valors naturals i culturals que han motivat la seua declaració, posen en valor i ús sostenible d’aquestos valors, de manera que es contribueix amb això al desenvolupament sostenible del municipi en termes econòmics, socials i culturals. A més, promouen l’ús públic de l’entorn, compatible amb els objectius de conservació, en matèria de gaudi ordenat del mitjà, educació ambiental i estudi dels valors ambientals i culturals.

Comparteix

Icona de pantalla completa