Diari La Veu del País Valencià
Quan tinc un examen a les 11, he d’eixir de casa a les 5: la contínua odissea dels usuaris de rodalies

Paula López és veïna de Carcaixent i estudiant de la Universitat Jaume I, a Castelló de la Plana. És, a més, una de les usuàries que dia rere dia pugen a un tren de rodalia per a arribar fins al seu centre d’estudis o fins al lloc de treball i, per tant, una de les ‘víctimes’ de “les cancel·lacions sobtades, sense justificació”. També pateix diàriament els retards, portes que no s’obrin –’portes inútils’, en l’argot de Renfe–, viatges en trens sorollosos… “No és una excepció”, remarca López, ni una qüestió d’una sola línia sinó que “totes tenen problemes”. Per això, aquesta carcaixentina ha impulsat la creació d’una plataforma per a denunciar els constants “retards, cancel·lacions en hores punta i deficiències” dels rodalies.

López és usuària de dues línies, la que va des de Carcaixent fins a València (C-2) i la que va des de València fins a Castelló de la Plana (C-6). Així, cada dia lectiu fa transbord a l’Estació del Nord. Després d’una temporada sense fer servir aquest mitjà de transport, quan va tornar a usar-lo a mitjans de novembre es va adonar que “el servei era molt més deficient que abans, amb més cancel·lacions”. Remarca que mai no ha sigut un servei excel·lent però que “ha empitjorat amb incidents molt greus entre novembre i desembre”.

Això la va portar a publicar un escrit en un grup de Facebook del seu poble. “En aquesta publicació vaig adjuntar fotos i molta gent va començar a compartir-la”, relata. A partir d’ací van sobreeixir dues o tres persones i López va comentar que calia organitzar-se d’alguna manera. Després va vindre un grup de WhatsApp i, tot seguit, la creació de la plataforma a les xarxes socials. En Twitter es pot buscar amb el nom @IndignatsRenfe; en la descripció, assenyalen que es tracta d’usuaris farts de continus retards, de cancel·lacions sobtades i del pèssim estat dels trens. El 28 de desembre llançaven la primera piulada:

“Són problemes que s’acumulen. És el nostre pa de cada dia”

Quan un tren no passa, els usuaris que estaven esperant-lo han de pujar al següent. És a dir, es dupliquen els passatgers. “De vegades, la gent no pot entrar i es viuen episodis d’ansietat”, descriu López. I als retards i cancel·lacions cal sumar els problemes de material i de personal: “El material és vell i no hi ha qui l’arregle”. La impulsora de la plataforma també posa el focus en els preus elevats. “Són coses que s’acumulen, és el nostre pa de cada dia”, sentencia.

En la conversa amb Diari La Veu, l’estudiant de la UJI conta com, alçant-se a les 5 del matí, va fer quasi tard a un examen: “Vam estar aturats una hora al tren i vaig haver de fer el recorregut des de l’estació de Castelló fins a la UJI corrents en 15 minuts” –la distància caminant des d’un punt fins a l’altre és de vora 30 minuts–. Per això, afirma que quan té un examen a les 11 del matí ha d’eixir a les 5. “No volem que això seguisca passant”, reitera.

López també parla dels problemes que suposa per al medi ambient aquest mal servei: “Volem un mitjà sostenible i que la gent no haja d’agafar el cotxe per a no arribar tard”. Tal com exposen des de la plataforma, “un bon servei de transport ferroviari de rodalia ajudarà a respectar el medi ambient i a contribuir al benestar de les persones; un servei de rodalia eficient que compleix horaris i tracta correctament els usuaris reduirà l’ús de transport privat en favor del públic, cosa completament necessària per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

La indignació entra als ajuntaments i a les Corts i espera arribar “més enllà”

De moment, en Indignats amb Renfe hi ha representants de diversos pobles de la línia de Xàtiva a València –excepte, concretament, el municipi de Xàtiva– i d’alguns pobles de la línia de Gandia.

Preguntada pels objectius a curt termini, la impulsora de la plataforma explica que ara tracten de presentar als diferents municipis per on passa el tren una moció on exposen “una queixa del sofriment de cada dia”. “Demanem que s’invertisca el que ens correspon, perquè ja en el govern de Zapatero es va invertir més en la llarga distància que en la xarxa de rodalia”, denuncia. A més, apunta que “s’ha descobert que Adif havia executat molt poca part dels diners pressupostats, que ja n’eren pocs”.

A Carcaixent la moció es presentarà aquest mateix dimecres, mentre que a Catarroja serà aprovada per unanimitat, si no hi ha cap imprevist, en el plenari d’aquest dijous. El text, redactat pels mateixos usuaris, insta el govern estatal i el parlament espanyol a aprovar “les partides pressupostàries suficients per a recuperar les inversions que s’han escatimat durant anys, a la vegada que es controla que les partides pressupostàries s’inverteixen en allò que realment es necessita: la millora del servei de Rodalia Renfe/Adif”.

També es demana que es destinen recursos a personal, infraestructures i manteniment; que es faça una reducció general en els preus de tots els títols de transport; que els abonaments de 10 viatges tinguen una vigència anual en lloc de mensual, i que s’oferisquen altres modalitats de bitllet destinades a les persones que fan ús del transport ferroviari en els seus desplaçaments als llocs de treball o estudis.

A més, els afectats demanen que en les hores punta, amb gran acumulació de gent a l’estació, es mantinguen oberts els torns de validació de bitllets perquè la circulació de viatgers es produïsca de forma més àgil i segura; que s’eliminen totalment les barreres arquitectòniques tant en les estacions de Rodalia com en els trens, i que existisca una bona coordinació entre les entitats Renfe i Adif, “ja que en moltes ocasions l’argument que utilitza Renfe Rodalia València per a justificar els retards és que aquestos estan causats per la regulació del trànsit ferroviari o qualsevol altra cosa de les que són competència d’Adif, de manera que s’espolsa les mans contínuament davant les freqüents i molestes incidències que patim”.

Entre altres mesures, la plataforma també exigeix que es comuniquen de manera més eficient les incidències del servei i que es pose a disposició de les persones usuàries un canal digital unificat de suggeriments i reclamacions a Renfe i Adif.

Indignats amb Renfe aspira a portar les queixes més enllà dels municipis. Així, divendres passat es van reunir amb el grup de Compromís a les Corts. També s’han reunit amb Podem i han establit contactes amb la resta de partits que hi ha al parlament valencià, a més de formacions municipals. “I encara volem anar més enllà, a Madrid”, avança López.

“Estem pensant en moltes coses”

Dimecres passat, 16 de gener, López també va acudir al Rectorat de la seua universitat perquè l’informaren de la manera com donar a conéixer les seues reivindicacions. Allà li van indicar que la millor opció és presentar una instància formal al Rectorat i “que la rectora [Eva Alcón] ho faça arribar als superiors”. Amb aquest objectiu, la jove està recollint firmes entre l’alumnat del campus de la Plana. El missatge s’està difonent des del Consell de l’Estudiantat de la UJI.

A més, coneixedora que “hi ha moltíssimes altres plataformes amb uns objectius i reivindicacions similars”, López manifesta la seua voluntat de col·laborar amb elles”. “Estem pensant en moltes coses i, a poc a poc, ens reunirem i ho anirem parlant”, continua, per a concloure: “Tal com anem avançant, informarem”.

Comparteix

Icona de pantalla completa