Diari La Veu del País Valencià
El Humans Fest alerta que el segrest de l’Open Arms i la puixança de la ultradreta posen en perill els drets socials

L’any 2018 es van commemorar els 70 anys de la Carta dels Drets Humans i, malgrat l’efemèride, les passes en defensa dels més necessitats s’han fet en direcció contrària. “No cal anar massa lluny”, ha advertit Javier Vilalta, el director del festival Humans Fest, aquest dimecres durant la presentació de la 10a edició del certamen cinematogràfic a la Nau de la Universitat de València.

L’any passat “ja vam dir que deixaríem de ser un festival de blanquets i negrets i que parlaríem de persones vulnerables”, ha emfatitzat. I per a trobar-les, no cal fer un zoom “perquè vivim en una societat reaccionària” i “poc empàtica”, i cada vegada més, ha alertat el responsable de la programació, perquè està proliferant el “discurs polític racista i que incita a l’odi”. Encara que Vilalta no ha volgut citar cap partit, ha dit sobre l’Open Arms que “tenim un govern que segresta un vaixell, per la qual cosa no pot eixir a rescatar persones” i, per tant, “estem sent col·laboracionistes amb els morts al Mediterrani”. A més, també “tenim persones empresonades als CIE”, ha alertat el responsable del certamen.

El Humans Fest arriba aquest 2019 a la seua 10a edició i ho fa, des del punt de vista de la defensa dels drets humans, “en el pitjor moment”. Malgrat les polítiques posades en marxa per a aconseguir l’equitat en “dignitat humana”, la conclusió, davant els fets que assenyala el festival, és que “hem fracassat” en aquesta matèria com a societat, una situació que, segons han reconegut els organitzadors, no trobarà una solució ni a curt ni a mitjà termini. Això no obstant el festival té clara quina és la recepta per a combatre l’amenaça: “l’educació”, ha defensat Vilalta i, de fet, aquest és l’objectiu del certamen, que vol “lluitar per a sensibilitzar en drets humans”, ha indicat. El certamen cinematogràfic vol calar en l’ensenyament perquè els menuts tinguen arguments davant missatges “de determinats partits” racistes, xenòfobs i que inciten a l’odi.

En aquesta edició, el Humans Fest homenatjarà la política i directora de l’IVAM Carmen Alborch, a qui li lliurarà el premi Compromís per la Cultura, i es projectarà l’entrevista documental que va realitzar Iolanda Ribes a la ministra de Cultura abans de morir a finals de 2018. A més, el guardó Pau i Justícia reconeixerà la carrera de l’actor i cineasta ceutí i veí de València, Abdelatif Hwidar pel seu compromís amb els drets humans i pel seu activisme en favor de la diversitat i els col·lectius més vulnerables. Pel que fa al premi Acollida, en aquesta edició recaurà en el cineasta Emilio Martí.

Un creixement generalitzat

El Humans Fest creix en dies, això és: passa d’una setmana a una setmana i mitja. A més, augmenten les seus i les activitats paral·leles a les projeccions de les dues seccions oficials, ja que del 13 al 24 de febrer el certamen celebrarà un centenar d’acccions al voltant del cinema i els drets humans.

Però, no només creix el volum del festival, sinó que també la producció de cintes les temàtiques de les quals aborden els conflictes, necessitats i vulnerabilitats socials. De fet, en aquesta 10a edició l’organització ha rebut 600 títols, entre llargmetratges documentals i curtmetratges arribats de tot el món. D’una banda, per a la secció oficial de llargs s’han seleccionat 10 pel·lícules procedents dels Estats Units, Suècia, Alemanya, el Brasil, França, Noruega, Xile, Israel i Sud-àfrica. I, d’altra banda, per a la secció de curts entren en competició 11 cintes procedents de l’estat espanyol, el Regne Unit, el Sàhara Occidental, Turquia, Argentina i Grècia. Ambdues seccions es projectaran els dies 15 i 16 de febrer a la Filmoteca de València. Dins de les projeccions, hi ha una estrena europea, quatre estrenes estatals i dues al País Valencià.

El Col·legi Major Rector Peset acollirà Barrejat, la nova secció, on es veuran produccions valencianes mentre que al Centre del Carme es projectarà la també nova secció de cine Romaní. El Cinestudi d’Or exhibirà abans de cada passe els micrometratges ‘Un minut, un dret’, unes pel·lícules realitzades per escolars, universitats i persones en risc d’exclusió social. En aquesta categoria hi ha un guardó en què el públic podrà votar la cinta que més li agrade.

La Nau serà la seu dels diversos fòrums que se celebraran sobre drets humans, on s’abordaran especialment la falta d’atenció mèdica per als malats mentals que es troben actualment empresonats i els delictes d’odi. El MuVIM, per la seua banda, acollirà els passes matinals de les seccions oficials del Humans Fest i serà l’escenari on es presentarà la trajectòria d’un dels millors certàmens dedicats als temes socials: el Nuremberg International Human Rights Film Festival, que serà el festival invitat aquest any.

La inauguració del festival tindrà lloc aquest 2019 a la presó de Picassent (l’Horta Sud), on es projectarà El desentierro, de Nacho Ruipérez, l’òpera prima del director valencià que va guanyar 6 guardons en els Premis de l’Audiovisual Valencià, entre ells, millor director i millor pel·lícula. La clausura se celebrarà el 23 de febrer, en una gala on es lliuraran els reconeixements d’aquesta 10a edició, encara que l’organització no ha donat aquest dimecres més dades sobre la cerimònia.

Comparteix

Icona de pantalla completa