Diari La Veu del País Valencià
Els sindicats porten el conflicte amb la Fnac als tribunals
Toni Martínez

Paral·lelament, els sindicats UGT i CCOO han iniciat la via judicial contra les condicions laborals dels treballadors de la Fnac després de la decisió de l’empresa d’aplicar l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors que suposa el repagament de l’assegurança mèdica i l’eliminació dels incentius. “Davant d’açò, l’única possibilitat que teníem era demandar-ho judicialment”, explica José Luis Solano, responsable sindical d’UGT.

Des d’aquest sindicat recorden que aquestes condicions laborals han anat empitjorant des de 2008 encara que els “beneficis de l’empresa han sigut milionaris”. A més recorden que “ja hi ha hagut una gran retallada” a través del conveni col·lectiu de Grans Magatzems que va suposar “una disminució salarial” que ha permès que l’empresa “augmente la seua rendibilitat a costa del nostre empobriment”.

Sous de 500 euros

En el mateix sentit, Ferran Moltó, secretari general de la secció sindical de CGT en la Fnac, assegura que la situació “ve de llarg”. Aquest treballador fa un llistat ràpid de les condicions de treball en la multinacional francesa. “Ens han llevat els 15 euros que cobràvem per treballar diumenge; tenim sous molt discrets, de 7,99 euros l’hora, incloses pagues extra; ens han obligat a pagar la meitat de l’assegurança mèdica…”.

El sindicat, en una nota de premsa, porta setmanes denunciant que el 60% dels contractes laborals són a temps parcial amb jornades de 14, 16 o 20 hores. Asseguren que amb aquestes jornades, que comparen amb els “minijobs alemanys”, el sou es queda en uns 500 euros.

Moltó també es queixa de la pressió a la qual, al seu judici, estan sotmesos els treballadors. “És molt difícil treballar amb un cap tot el dia darrere teu, en el sindicat ens ve molta gent denunciant assetjament i pressions constants i molt fortes”. El delegat sindical recorda la duresa de la política de comissions, en el cas dels responsables de fotografia tenen 0,88 cèntims d’euro per cada 1.000 euros de venda directa. A més fonts sindicals asseguren que hi ha “pressió” als treballadors perquè facen més socis i assegurances per als productes que es compren.

Malgrat que La Marea ha tractat de posar-se en contacte amb la Fnac per a conèixer la seua opinió, ha sigut impossible parlar amb el departament de premsa.

D’altra banda, des de CGT-Catalunya estan molt atents a un anunci que ha posat la Fnac en el portal d’ocupació Infojobs per a incorporar 10 caixers a mitja jornada i a jornada completa per a la temporada de Sant Jordi.

El sindicat, assegura, ja ha contactat amb la inspecció de treball ja que, com assenyalen “encara que tots els anys contracta reforços per a aquestes dates, falta veure si contracta més personal per a minimitzar l’èxit de la vaga”.

La jornada de vaga ja ha rebut el suport de diversos escriptors, músics i polítics que han anunciat que avui no aniran a signar a la Fnac els seus llibres o discos com és tradicional a Barcelona.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

@adacolau (PAH) dóna suport Vaga CGT a lFNAC

Comparteix

Icona de pantalla completa