Diari La Veu del País Valencià
Intersindical denunciarà al Consell si substitueix RTVV per La 2 de RTVE
RedactaVeu / València

Intersindical Valenciana ha fet aquest anunci en un comunicat després que aquesta setmana el president de la Generalitat, Alberto Fabra, anunciara la possibilitat que RTVE fera una desconnexió diària de dues hores al País Valencià “per a des de la televisió pública de tots oferir els costums, tradicions, festes i totes aquelles notícies relacionades amb la comunitat i en valencià”.

La cadena va concretar que s’està ultimant un conveni per a una emissió de dues hores de programació diària, de 19.00 a 21.00, preferentment en La 2, i que constarà d’un magazín i una sèrie de ficció.

El sindicat ha posat l’accent en què la intenció del conveni que tenen previst subscriure, d’acord amb les parts, seria “promoure la difusió dels fets d’interès per a la regió (sic), atenent especialment a la seua cultura i al seu idioma”, parant atenció a “temes d’interès general a la Comunitat i per als valencians, com són la sanitat, el consum, l’educació, la cultura, el turisme, l’economia, la indústria o l’esport”.

Intersindical ha advertit que si la Generalitat presidida per Alberto Fabra “es gasta un sol euro en pagar un mitjà de comunicació públic per fer tasques que desenvolupava RTVV estarà cometent una il•legalitat”, segons el que estableix la Llei 4/2013, de Supressió de la Prestació dels Serveis de Radiodifusió i Televisió d’Àmbit Autonòmic, de Titularitat de la Generalitat, com també de Dissolució i Liquidació de Radiotelevisió Valenciana, SAU, per la qual es va ordenar el cessament de les emissions, que es va dur a terme el 29 de novembre.

Aquesta normativa estableix la supressió de la prestació del servei públic de radio i televisió d’àmbit autonòmic “prestat per qualsevol mitjà o canal de difusió, per la Generalitat, a l’empara del que ha establit en l’article 56 de l’Estatut d’autonomia” i suprimeix la prestació “de qualsevol altre servei d’interès general que, en matèria de ràdio i televisió, presta la Generalitat en virtut de les seues competències estatutàries”.

Sobre aquest tema, el sindicat ha apuntat que el Consell “estaria vulnerant la legalitat”, a més d’afegir que l’objectiu d’aquesta llei “no va ser l’exposat en les Corts sinó incomplir la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià que va declarar nul el primer Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de RTVV”.

“Un pas més” de la política “recentralizadora” de Fabra

En aquesta línia, Intersindical ha alertat que portarà el cas als tribunals “tant si la Generalitat paga en metàl•lic RTVE el servei públic que tenia encomanat RTVV com si ho fa en espècie”.

“Entendríem que s’entra en aquest escenari si el Govern valencià acorda cedir les actuals instal•lacions de RTVE a Paterna com a contrapartida a les desconnexions”, ha recalcat.

Per a la Intersindical, “des del punt de vista competencial, estem davant un pas més en la política recentralizadora que està duent a terme Alberto Fabra”.

“El president renuncia a competències que li atorga l’Estatut d’Autonomia en matèria de mitjans públics de comunicació perquè és incapaç de gestionar-les. Renuncia a un espai comunicatiu propi perquè ja no pot controlar-ho. Un regal de Fabra a Rajoy servit en una safata decorada amb el cap de 1.600 treballadors”, ha criticat.

D’igual manera, sostenen que la proposta defensada pel Consell “no deixa de ser una pobra resposta a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una ràdio i una televisió públiques en valencià, la iniciativa compartida per sindicats, partits i societat civil per promoure una nova llei des del consens per a esmenar la plana al PP i recuperar els mitjans públics que ens han furtat. No és casualitat la coincidència en el temps, és que el Consell s’ha quedat sense agenda pròpia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa