Diari La Veu del País Valencià
Peníscola acollirà dissabte els Premis Maestrat Viu

RedactaVeu / Peníscola

El saló gòtic del Castell de Peníscola serà el pròxim dissabte 17 de maig, a les 8 de la vesprada, l’escenari de l’acte de lliurament de la I edició dels Premis Maestrat Viu, que reconeixen els treballs realitzats en valencià per persones, col•lectius i entitats de la comarca que es dediquen a la divulgació, promoció i prestigi de la cultura valenciana en l’àmbit cultural, social, cívic o científic.

En aquesta primera edició, el jurat dels premis organitzats per l’associació Maestrat Viu, després d’analitzar les candidatures presentades, ha reconegut els treballs del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del segle XX de Benassal (GRMH), del Centre d’Estudis del Maestrat en la categoria col•lectiva i la trajectòria del filòleg i investigador Pere-Enric Barreda en la categoria individual, deixant desert el premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual.

El GRMH de Benassal rebrà el Premi Seidia 2014 a la iniciativa anual col•lectiva pels treballs d’investigació i la difusió dels experiments de la Legió Còndor als pobles de l’Alt Maestrat l’any 1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes.

Aquest episodi de la guerra civil era desconegut fins que el GRMH va descobrir a l’arxiu militar de Freiburg (Alemanya) un dossier amb les fotografies dels bombardejos que van servir per a provar els nous avions Stuka 78.

Per la seua banda, el Centre d’Estudis del Maestrat rebrà el Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col•lectiva “per més de 30 anys de dedicació a recollir, investigar i defendre la història i la cultura del Maestrat i incrementar progressivament les seues publicacions en valencià”. En concret, ha publicat 91 butlletins periòdics i 64 publicacions editorials, “que és el fons més complet de la comarca històrica del Maestrat”.

En tercer lloc, Pere-Enric Barreda i Edo serà distingit amb el Premi Carles Salvador a la trajectòria personal, “en reconeixement al seu treball constant i actiu en què destaca la seua passió per la llengua, la història i la cultura, sobretot la del Maestrat”.

Estudiós i treballador incansable, el professor de la Universitat de Barcelona i investigador de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals, va morir de forma sobtada el passat dia 4 d’abril a Barcelona.

Barreda era cronista oficial de Benassal i Ares de Maestrat. Durant tota la seua trajectòria ha escrit desenes de llibres de temàtica històrica i lingüística sobre el Maestrat editats per la Fundació Carles Salvador, el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal, la Diputació de Castelló o la Universitat de Barcelona.

L’acte de lliurament serà conduït per les periodistes Amàlia Garrigós i Taray Cuartiella i comptarà amb l’actuació de la cantant valenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.

El guardó que rebran els premiats, dissenyat per l’artista Pedro Marín de les Coves de Vinromà, és una escultura d’acer inoxidable de 30 cm. d’alçada sobre una base de fusta, que representa la unió de la gent de la comarca al voltant de tres troncs d’arbres, que representen la vida passada, la present i la futura, i que estan units per la llengua i la cultura, representades per la màscara teatral.

Comparteix

Icona de pantalla completa