Diari La Veu del País Valencià
Un exèrcit per a impedir gravar vídeo en defensa de Columbretes

Leo Part / València

La sorpresa va ser ‘majúscula’ quan diumenge passat, el més d’un centenar de membres i representants sindicals i de partits de l’oposició que anaven a participar en un acte reivindicatiu consistent en realitzar una cadena humana en les Illes Columbretes en protesta contra les prospeccions petrolieres en el Golf de València, que estava previst gravar en vídeo, es trobaren que una llanxa patrullera de la Guàrdia civil estava esperant-los en el port i al voltant de huit policies autonòmics romanien apostats en diversos punts de l’illa.

Petroli No, Columbretes Netes ha criticat “l’enorme despesa” que suposa el dispositiu policial desplegat diumenge, “amb helicòpters inclosos”, tot i que, segons subratlla la plataforma, en aquesta època de l’any “està prohibit utilitzar l’heliport excepte en casos d’emergència”, ja que s’hi reprodueixen diferents aus marines que utilitzen les illes com a lloc de cria, entre les quals es troben diverses espècies protegides.

La plataforma pretenia realitzar una cadena humana portant banderoles per un camí asfaltat que recorre part de l’Illa Grossa. Malgrat la negativa de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana a concedir el permís sol•licitat per a dur a terme l’acció dominical, la plataforma “va decidir anar a les illes i adaptar-se a les condicions que la mateixa conselleria imposa a tots els grups culturals que les visiten”.

L’ampli dispositiu policial desplegat va fer que el desembarcament de les aproximadament 110 persones que anaven a participar en l’acció, resultara tremendament tediós ja que no van permetre en cap moment que hi hagueren més de 20 persones alhora sobre l’Illa “malgrat que hi havia dos guies disponibles, cosa que permetia que hi hagueren fins a 40 persones alhora, que és l’habitual en condicions normals”.

Des de la plataforma han denunciat aquestes pràctiques que, en la seua opinió, “demostren el doble joc a què juga el Govern valencià”, ja que per una banda assegura que s’oposa a les prospeccions petrolieres però “després tracta d’ocultar, i fins i tot de criminalitzar, aquelles organitzacions que realment s’oposen”.

Petroli No, Columbretes Netes pretenia amb aquesta acció reivindicativa, alertar sobre el risc que suposen els projectes petroliers que s’estan autoritzant a tot el territori estatal (veure notícia Canàries).

Respecte al projecte que Cairn Energy pretén dur a terme al Golf de València, la plataforma Petroli No, Columbretes Netes ha alertat sobre el “risc de perdre un dels ecosistemes més valuosos de la Mediterrània Occidental” donat que aquest projecte “afectaria tant a les nostres costes, com a la Reserva Natural i Marina de les Illes Columbretes, petit arxipèlag de la costa castellonenca que atresora una infinitat d’espècies endèmiques, protegides i en perill d’extinció”.

EUPV demana explicacions sobre el fort dispositiu policial

Davant aquests fets, Esquerra Unida, ha demanat a la Generalitat la compareixença de la consellera de Medi Ambient i del conseller de Governació perquè justifiquen “l’incomprensible i ferri” dispositiu policial desplegat diumenge en Columbretes.

Així, el diputat autonòmic d’EUPV, Víctor Tormo –que juntament amb l’eurodiputada Marina Albiol va embarcar per participar en l’acció-, ha sol•licitat la compareixença de la consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, i del conseller de Governació, Luís Santamaria, perquè expliquen el dispositiu policial que diumenge es va muntar per vigilar l’acció reivindicativa convocada per la plataforma Petroli No Columbretes Netes.

L’eurodiputada Marina Albiol i el parlamentari Víctor Tormo, ambdós d’EUPV, abans d’eixir cap a Columbretes.

“Resulta incomprensible el ferri control policial que rebérem quan arribàrem a les Illes i l’aterrament d’helicòpters que teòricament estava prohibit per coincidir en època de cria d’aus. És curiós que en anteriors visites de consellers a les Illes, amb també quasi un centenar de persones, no es muntara un dispositiu d’aquesta envergadura. Al final sembla que el que molestava més era la reivindicació”, critica Tormo.

Esquerra Unida sol•licita la compareixença de Santamaria i Bonig “perquè expliquen aquest dispositiu policial, material i humà i el seu cost. No sols del dia d’ahir, sinó del dia 14 –quan l’acció es va suspendre per l’estat dolent de la mar- i del 21, quan tampoc es va fer la concentració i en els dos casos igualment es presentà la policia en les Illes”, explica Tormo.

El parlamentari descriu que els participants en l’acció d’ahir patiren moltes hores de retard per baixar-hi, perquè els grups eren molt restringits. “Tot varen ser impediments, cosa que no entenem, quan s’han muntat visites amb consellers amb la mateixa xifra de gent i no hi han hagut aquestos dispositius tan ferris”, lamenta. Tormo, finalment, demana a Bonig que explique per què es va permetre que els helicòpters policials aterraren a les Illes, “quan estem en ple període de cria d’aus marines i està totalment prohibit”, subratlla.

Compromís; ‘Elevat impacte’ de l’helicòpter i policies armats

Per la seua banda, Compromís, que també es va unir a l’expedició, s’ha sumat a les crítiques: “Anàvem a fer un acte simbòlic, pacífic, totalment respectuós amb aquest entorn tant fràgil, no prevèiem cap soroll, eixida del camí delimitat ni interferir en cap moment en l’hàbitat, i amb l’excusa del potencial impacte d’aquest acte de protesta, hem vist com ens ha vigilat durant bona part del trajecte un helicòpter, que ha fet fins a dos viatges per descarregar a l’illa uns 10 policies autonòmics, completament armats i instruïts per actuar, i un vaixell de la Guàrdia civil amb no sabem quants dispositius”.

Imatge d’arxiu de l’helicòpter de la policia autonòmica de la Generalitat. Foto: VP

Segons Compromís, “l’impacte que ha tingut aquest helicòpter ha estat infinitament més alt del que hauria pogut ser la cadena humana, i el cost econòmic que ha suposat aquest desplegament serà considerable, més quan la policia es pensava que l’acte de protesta seria dissabte en lloc de diumenge, i els dos dies es veu que va fer el desplegament”.

L’UGT PV Comarques del Nord, que també va participar amb la resta d’organitzacions que formen la Plataforma Petroli No, considera “una gran irresponsabilitat permetre les prospeccions petrolieres a les nostres costes, pels greus efectes negatius que pot provocar en el desenvolupament socioeconòmic, que faran perdre milers de llocs de treball associats al turisme i al sector pesquer, entre d’altres sectors, i pel greu risc de contaminació, així com pel fort impacte en les espècies del Parc Natural i Reserva Marina de les Illes Columbretes”.

Consideren també que aquest projecte “només va en favor d’una empresa privada, a la qual se li atorguen els permisos de prospecció i que a més obtindrà els seus beneficis venent el petroli o el gas trobat al millor postor i deixant les costes castellonenques arrasades en termes mediambientals, turístics i econòmics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa