Diari La Veu del País Valencià
Baldoví demana al Congrés que declare d’interès general el desmantellament de Castor

RedactaVeu / ACN / Madrid.

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha registrat aquest dimarts Proposició No de Llei per a demanar que siga d’interès general la paralització i el desmuntatge del projecte Castor, segons que ha explicat la formació a través d’un comunicat. La finalitat d’aquesta PNL és evitar que l’administració pague més de 1.700 milions d’euros de les arques públiques a Escal-UGS per la renúncia a explotar el magatzem submarí situat entre les costes d’Alcanar (Montsià) i Vinaròs (Baix Maestrat), ha explicat Compromís a través d’una nota de premsa.

Baldoví ha remarcat que “resulta evident que la decisió de paralitzar un projecte que està provocant sismes, posant en perill la vida de la gent, l’estabilitat del terreny, a més de l’impacte en el medi ambient que genera, redunda en l’interès de tots”.

“És d’interès general que es paralitze aquest projecte d’alt impacte i risc per a la zona, és d’interès general que es desmantellen les instal·lacions perquè es pose fi de manera definitiva a un projecte hostil per a la zona, per als veïns, per al medi ambient i per a la seguretat de tots”, ha manifestat el diputat.

Joan Baldoví ha afegit que s’han de depurar responsabilitats amb “aquells que aproven projectes contraris a l’interès general en benefici d’empreses privades alienes a l’interès públic”.

Segons consta en la Proposició No de Llei de Compromís, “el projecte d’emmagatzematge de gas Castor, enfront de la costa de Vinaròs, es va tramitar en el seu moment amb la connivència del govern estatal i el mateix Ajuntament de Vinaròs, que van justificar la decisió al·legant que generaria llocs de treball en la comarca. La realitat no ha estat aquesta”.

També, la iniciativa de Baldoví recorda que en la preceptiva tramitació per a autoritzar el projecte “no es preveien accidents greus, es va ometre l’informe de seguretat, no hi havia plans d’emergència interior, ni estudis sobre afeccions econòmiques en el turisme i la pesca, ni treballs d’impacte arqueològic en les conduccions terrestres, ni un estudi seriós sobre les potencials repercussions en el subsòl, que com hem vist, ens han portat a no tindre prevista la generació de centenars de sismes a la comarca”.

Baldoví ha recordat que els sismes “són els que han provocat la paralització de l’activitat en la injecció de gas en el dipòsit des de setembre de 2013, i en els informes encomanats amb posterioritat, tant l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), com l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) han confirmat una relació directa entra la injecció de gas en el magatzem submarí amb els terratrèmols”.

El parlamentari de la coalició ha afegit que les clàusules “abusives del contracte, podrien obligar a indemnitzar l’empresa amb el cost net de la inversió, que en aquest cas seria d’uns 1.700 milions d’euros, llevat que l’administració estatal puga justificar causes d’interès general. L’esment a l’existència de signatura del contracte que inclou clàusules abusives es deu al fet que aquest preveu indemnitzacions fins i tot si la concessionària abandona el projecte per una actuació negligent pròpia (que podria ser aquest cas), al no haver previst els sismes”.

Per tot això, Baldoví sol·licita a la cambra baixa al fet que inste el govern espanyol “a resoldre la relació contractual per les múltiples causes d’interès general, atès que enfront dels interessos econòmics de l’empresa que addueix que no existeix risc sísmic es troba la realitat, tal és que el risc sísmic ja no és un risc sent una realitat, que per tant la reobertura del magatzem és contrària a l’interès de la ciutadania”.

De la mateixa manera, també demana iniciar un procés per depurar “responsabilitats polítiques als gestors públics que van negociar el contracte i van autoritzar el projecte de magatzem submarí, malgrat els riscos que implicava”.

Finalment, Compromís defensa que es realitzen “els tràmits necessaris per al desmantellament de la planta marina del Castor per a posar fi definitivament a aquest despropòsit jurídic i ambiental en el qual s’ha donat prioritat a interessos aliens a l’interès general”.

Comparteix

Icona de pantalla completa