Un nou format de programa electoral per a evitar que les promeses dels partits "caiguen en l'oblit"

Open Manifesto proposa solucions perquè els partits presenten les seues propostes sota un estàndard comú, obert i accessible
4 juny 2019 17:10h
La iniciativa pretén acostar els programes electorals als estàndards de transparència i accés a la informació actuals. / EP

VALÈNCIA. La càtedra de Tecnologia Cívica i Empoderament i l'àrea Political Watch de Ciecode (Centre d'Investigació i Estudis sobre Coherència i Desenvolupament) presenta aquesta setmana Open Manifesto, un nou format de programa electoral perquè els partits puguen presentar les seues propostes sota un estàndard comú, obert i accessible, amb l'objectiu que les seues promeses "no caiguen en l'oblit".

Es tracta d'una iniciativa pionera per a acostar els programes electorals als estàndards de transparència i accés a la informació actuals, segons detalla la càtedra en un comunicat. Open Manifesto aposta per estructurar els programes per a fer més fàcil la seua consulta, així com per comparar-los entre ells o treballar amb les dades que contenen al llarg d'una legislatura.

Aquest nou format pretén donar a conéixer la posició d'un partit en un tema en concret, si té propostes sobre aquest tema, quines serien les seues 'línies roges' a l'hora d'entrar a una negociació i comparar-lo amb el seu acompliment una vegada passades les eleccions. També inclou una opció de seguiment de les possibles modificacions i actualitzacions que patisca un programa electoral.

L'accessibilitat i la seua llicència oberta possibiliten que qualsevol puga accedir als programes mitjançant consultes o el desenvolupament d'eines relacionades amb els mateixos programes electorals (comparadors, anàlisis, aplicacions...) fins a després de les eleccions, cosa que "els partits polítics actualment no garanteixen", segons indiquen els seus impulsors. 

"Volem contribuir a la construcció d'una societat més justa", destaca Diego Álvarez, director de la càtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament: "Com a ciutadans i ciutadanes tenim dret que els qui ens representen ens informen de les decisions que adopten, ens argumenten les seues raons i es facen responsables si no compleixen amb el que han promés".

'Analista Polític Personal', un agent integrat en els assistents de veu

Com a mostra de les eines que es podrien crear en l'estàndard d'Open Manifesto, els seus responsables han desenvolupat 'Analista Polític Personal', un agent integrat en els assistents de veu –de moment està disponible per a Google Home– que respon a preguntes sobre el contingut dels programes electorals.

Es tracta d'una iniciativa de la càtedra de Tecnologia Cívica i Apoderament, en col·laboració amb l'àrea Political Watch de Ciecode, que desenvolupa tecnologies obertes per a la mobilització, organització i acció col·lectiva de la ciutadania.

La titulació està promoguda per la Delegació de Transparència i Govern Obert de la Diputació de València al costat de la Universitat Politècnica de València (UPV). Ciecode és un centre d'investigació especialitzat des del 2011 en el desenvolupament i innovació de tecnologies cíviques per a facilitar l'accés a la informació i la participació.

next