Diari La Veu del País Valencià
L’estrena d’un text dels germans Sirera corona la nova temporada teatral amb un 90% d’obres valencianes

VALÈNCIA. Més de vint espectacles teatrals combinats amb actuacions de música i dansa passaran pels escenaris del Teatre Principal aquesta temporada, que recupera algunes de les obres que ja es van exhibir la temporada passada. Aquesta edició aposta també per la programació amb equips amb membres valencians, que pràcticament coparan el cartell del teatre d’octubre a gener. Entre les propostes destacades es troben les de Josep Policarpo al Teatre Escalante; Lehman Trilogy, de Sergio Peris-Mencheta, o la proposta musical de Pep Gimeno el ‘Botifarra’.

Junt amb elles, el Teatre Rialto estrena una de les joies de la corona d’aquesta temporada: un obra a títol pòstum de Josep Lluís i Rodolf Sirera, recuperada per aquest últim després que la mort del seu germà. El Rialto es consolida una temporada més com a centre de producció pròpia i continua un any més impulsant les propostes dels dramaturgs valencians; una voluntat que s’ha traslladat a la bústia que ha implantat durant aquesta temporada l’IVC per a portar endavant les propostes teatrals.

El director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, i el director d’Arts Escèniques d’aquesta mateixa institució, Roberto García, han presentat al matí d’aquest dilluns la programació per a la temporada teatral vinent. García ha volgut reivindicar el teatre enfront de l’ambient de crispació de la política, on sovint s’utilitza el terme amb una connotació negativa i agitadora. “Oferim teatre com a sinònim d’espai, de trobada i d’empatia”, ha reivindicat el director d’Arts Escèniques.

L’aposta per les produccions valencianes que va emprendre el Rialto es reflecteix en una obertura de temporada que es perfila com una de les més destacades dels últims anys: el teatre estrena Dinamarca, la tercera part de la trilogia d’Europa en guerra dels dos germans Sirera. L’obra, que va ser plantejada el 2015, ara serà recuperada a l’octubre com un dels esdeveniments culturals de la temporada. De fet, el text podria plantejar-se com a obra de lectura en els instituts valencians.

Així mateix, el Rialto continua la temporada al novembre amb Somni, de Núria Vizcarro, l’adaptació de l’obra de Shakespeare. Durant els mesos de desembre i gener, el teatre acollirà les reposicions de Tórtola, de Begoña Tena, i el Tirant, de Paula Llorens; dos èxits de la temporada passada que van esgotar localitats. A partir de febrer i març, el teatre acollirà dues noves produccions valencianes; la primera, una reconstrucció àcida de l’obra de Samuel Beckett, un Godot creat de Juli Disla amb la direcció de Jaume Pérez. La segona novetat arriba als escenaris amb Perenne, un circ contemporani per a adults de la mà Patrícia Pardo que reflexiona sobre la vellesa.

Amb aquesta temporada, amb menys produccions pròpies que l’anterior, sí que es tractarà d’augmentar el temps de duració de les produccions. L’increment exponencial de produccions en la temporada passada, que va passar de les quatre del 2017 a les 11 del 2018, l’IVC s’ha enfrontat al repte de ser capaç de gestionar la programació i el públic. Per a poder optimitzar aquest augment de públic i la coordinació en el circuit teatral, enguany les produccions pròpies baixen a 9 entre el Teatre Rialto i el Principal. “Farem que l’estada de les obres s’allargue i que, així, revife el ‘boca-orella'”, ha afegit Guarinos.

Un Principal en clau valenciana

La tardor s’obrirà al Teatre Principal amb el cicle de memòria històrica de la Diputació de València i dues produccions de l’itinerant Teatre Escalante, encara sense seu pròpia: Anna i la màquina de temps i Les aventures de Tom Sawyer. La sala consolida al novembre la seua producció valenciana amb un espectacle de Titoyaya Dansa, però també el musical ferotge i crític de Sergio Peris-Mencheta, Lehman Trilogy, que aborda la crisi econòmica. El Principal també acollirà dues obres més: Susan y el diablo, coproducció d’Euroescena, Arden i Chema Cardeña, i What is love, de la companyia Wichita i Víctor Sánchez.

L’aposta per la programació musical amb un espectacle coreogràfic de Cienfuegos Danza a partir del Réquiem de Mozart. Els Premis de la Música Valenciana, l’espectacle d’Amores Grup de Percussió, Pep Gimeno el ‘Botifarra’ i Dani Miquel es reparteixen la programació del desembre. L’any es tancarà amb YOLO, una producció d’esperit circense de l’Escalante junt amb Lucas Escobedo.

Al gener, arribaran al teatre del carrer Barques El misteriós cas de l’habitació de Houdini, de Nacho Diago, i una versió de l’obra de Virgínia Woolf, Mrs Dalloway, de Carme Portaceli. Uns altres dels clàssics que obriran l’any seran el Rey Lear, d’Atalanya TNT, i, ja pel febrer, la reposició del Fausto de Policarpo –en aquesta ocasió, en castellà– com a producció pròpia de l’IVC. La coproducció de La casa de les aranyes, de l’IVC i el Teatre Nacional Català, i el musical Nekrassov, del Teatro de l’Abadia, són alguns dels altres espectacles del Principal.

Aquest primer avançament de l’IVC planteja per als mesos de març, abril i maig una programació diversa i amb els ulls posats en el rumb del Festival 10 Sentidos, el Festival Ensems i la Setmana d’Arts Vives. Així mateix, un dels plats forts serà l’obra Juana, encarnada per Aitana Sánchez-Gijón, que farà estada al Principal després de la gira per tot el territori espanyol. Finalment, el teatre reserva per a la primavera una última proposta musical en clau valenciana: La Habitación Roja.

Com a novetat, aquesta temporada l’IVC posa en valor el teatre de carrer amb dues produccions, una d’elles íntegrament pública. A més, al mes de gener es recuperarà el Torneig de Dramatúrgia en col·laboració amb la Univeristat de València; la final d’aquest concurs se celebrarà a l’emblemàtic edifici de La Nau.

Comparteix

Icona de pantalla completa