Oltra veu com "un bon senyal" la reunió de Sánchez amb Compromís però demana concreció en les propostes

La vicepresidenta de la Generalitat ha criticat que en les passades negociacions del govern espanyol va sobrar "relat" i va faltar "realitat" 
5 agost 2019 10:34h
La vicepresidenta del Consell ha remarcat que la bona fórmula per a negociar és "no establir massa línies roges". / FOTO D'ARXIU DANIEL GARCÍA-SALA  

VALÈNCIA. La vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mónica Oltra, ha destacat que la visita a València d'aquest dilluns del secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per a reunir-se amb representants de la coalició és "un bon senyal". Tot i això, Oltra ha expressat que calen "concrecions" a les seues propostes per a donar-li el vot en una investidura.

Així mateix, la vicepresidenta ha apuntat en una entrevista a la cadena SER que les paraules del rei Felip VI d'aquest diumenge estan "dins del seu paper d'àrbitre que li atorga la Constitució" i que no les vol entendre com "una ingerència política". En aquestes declaracions, el rei va assenyalar que esperava que els partits pogueren trobar una "solució" a la situació política espanyola abans d'anar a unes noves eleccions.

"Està expressant un sentir majoritari, perquè, quan els ciutadans votem, volem que es gestione el nostre vot i no que ens tornen a preguntar", ha apuntat Oltra, que ha recalcat: "La gent està molt farta i enfadada". En aquesta línia, ha destacat que, quan algú es presenta per a presidir un govern, "ha de ser capaç de poder gestionar la democràcia", ha reclamat.

D'altra banda, ha insistit que Compromís insistirà aquesta vesprada a Sánchez en les propostes que ja li van formular en el debat de la primera investidura fallida, en la qual finalment el portaveu de la coalició al Congrés, Joan Baldoví, es va abstindre. La candidata ha remarcat que durant les negociacions no van tindre "una resposta d'una concreció mínima d'algun compromís".

Oltra ha recordat que Compromís "defensa els interessos dels valencians i de la gent corrent" i per això li van plantejar un programa de mínims perquè volien "facilitar la investidura". "Però una cosa és aquesta voluntat i una altra que no donaren cap compromís concret", ha lamentat.

Per això, ha assenyalat que cal "veure què passa aquesta vesprada" per a decidir el seu vot, encara que ha destacat que és "un bon senyal" que Sánchez es desplace a València. "És un gest molt important que valorem però volem una concreció d'un calendari per a les infraestructures, per a un finançament just i perquè el govern [espanyol] pague en quatre anys el 50% que li correspon de la dependència", ha explicat.

D'altra banda, respecte a les converses per a conformar govern, ha argumentat que per a negociar la "bona fórmula" és "no establir massa línies roges" sinó "anar amb respecte cap a l'altre i escoltar". "Anar amb apriorismes a una negociació és mala idea", ha apuntat.

Per a Oltra, ha sobrat "relat" en les passades negociacions i ha faltat "realitat". "Han invertit més energies a crear un relat per a responsabilitzar l'altre del fracàs que a arribar a un acord", ha lamentat. Per contra, ha considerat que, com van fer al País Valencià per a arribar al govern del Botànic II –PSPV, Compromís i Unides Podem–, es necessita "empatia cap a l'altre sense voler humiliar".

Preguntada pel problema de confiança que existeix entre els líders del PSOE i de Podem, ha assenyalat que "la confiança també es treballa, igual que els afectes". "Hi haurà molts punts danyats però amb les mateixes pedres que es construeixen murs es pot construir ponts", ha apuntat.

Així mateix, respecte a les paraules del líder de Más Madrid, Íñigo Errejón, que sí que hauria acceptat l'oferta de Sánchez, ha apuntat que és "molt fàcil jutjar els altres des d'una posició de distància".

"Crec que va faltar molt poc per a arribar a un acord. Un últim esforç faria que es poguera tornar a la proposta última, i podem estar prop de l'acord si tothom posa voluntat", ha conclòs.

next