Diari La Veu del País Valencià
L’oposició critica l’augment de càrrecs en el govern però es mostra favorable a la descentralització del Consell

VALÈNCIA. Passat el temps dels pactes, la vida parlamentària va aproximant-se a la normalitat a poc a poc. Aquest dimarts la Junta de Síndics va aconseguir tancar la distribució d’escons a les Corts amb l’únic canvi que Vox passarà a ocupar “l’extrema dreta” –com ells mateix han volgut bromejar– de l’hemicicle, just al darrere d’un PPCV molt disgustat que pensa que la decisió s’ha pres per a “molestar i perjudicar” el partit. “Ací no ens vol ningú, però en algun lloc haurem de treballar”, es va queixar, per la seua banda, la síndica de Vox, Ana Vega.

Més enllà d’aquest detall que encara s’havia de tancar, la roda de declaracions posterior a la reunió va permetre que els tres partits de l’oposició realitzaren les seues crítiques a la configuració del Botànic II, que ha passat de 10 conselleries a 12. Aquest augment d’àrees –i, per tant, de càrrecs– ha sigut un dels aspectes que menys ha agradat als tres partits de la dreta.

Ana Vega va carregar contra el “balafiament econòmic” del Botànic II i la “vergonya” que, “per a donar-li un caramel a Podem, s’haja d’augmentar la despesa pública” quan, “on millor estan els diners, és en la butxaca dels ciutadans”.

També Toni Cantó, que durant el debat d’investidura es va reivindicar com la veu més cridanera de l’oposició gràcies a les seues eixides de to, va demanar al govern els “criteris” que els han dut a augmentar el nombre de conselleries, a més de desaprovar que el nomenament d’alguns consellers s’haja fet “per quota i no pels coneixements concrets de cada àrea”.

En aquest sentit, les crítiques van estar adreçades a la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i al vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, de qui va assenyalar que és catedràtic de dret constitucional, una línia formativa que, per a Ciutadans, poc té a veure amb les competències del seu departament.

A més a més, Cantó encara s’ha desganyitat més amb Dalmau –a qui ja havia criticat per “instaurar el bolivarianisme” a l’Equador, Veneçuela i Bolívia en referència al treball que va realitzar com a assessor dels seus processos constitucionals– i va apuntar que l’única proposta que sol fer el de Podem en matèria d’habitatge és “multar” –per sort, “encara no és expropiar”, va afegir–, mentre que va lamentar que no haja donat cap solució “per a construir vivenda pública de lloguer”.

Problemes amb el FLA

Per la seua banda, la diputada del PPCV, Elena Bastidas, va tirar mà dels immobles dels quals Dalmau és copropietari –un total de set– per a indicar que no sap si serà “conseller d’immobiliària o d’habitatge”. Ara bé, les reprovacions dels populars es van centrar en la notícia coneguda aquest dimarts que el Ministeri d’Hisenda demana a la Generalitat que esclarisca les despeses farmacèutiques com a condició per a rebre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Bastidas va insistir en els “comptes defectuosos” facilitats pel Consell, tot i que el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, diu que es tracta “d’un problema tècnic” i de “comprensió mútua” amb el govern espanyol. La popular va insistir una vegada més en el fet que “aquest és un Consell que dona error” i es va mostrar “un poc preocupada” pel fet que els comptes s’hagen de corregir abans del dia 13 de juliol per a poder accedir al FLA.

L’oposició, per la descentralització

Cal dir que tant Ciutadans com Vox van celebrar que el Botànic II haja decidit que la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital estiga ubicada a Alacant. De fet, Cantó no va perdre l’oportunitat de recordar que ell ja havia proposat aquesta jugada en campanya, al mateix temps que va criticar que Ximo Puig té “obsessió” amb el centralisme i que “en veu on no n’hi ha”, però afirmant que, “de vegades, València és excessivament centralista i deixa Castelló i Alacant de costat”.

Fins i tot els diputats alacantins de la formació ultradretana Ana Vega i David García –que en la mateixa roda de premsa van reconéixer la voluntat centralitzadora del partit d’eliminar les autonomies a l’Estat– van afirmar que els pareix “positiu” el trasllat de la Conselleria i, encara més, van desitjar que “no siga un brindis al sol” i que aquests “gests” passen a ser “un canvi real”. “Puig demana molt el finançament just, però el centralisme valencià tampoc és bo”, van arribar a afirmar.

Tot i que el PPCV no es va pronunciar sobre la qüestió després de la Junta de Síndics, qui sí que ha lloat el moviment del nou Consell és l’alcalde popular d’Alacant, Luis Barcala, qui aquest mateix dimarts va assegurar que suposa “passar dels gests als fets”. “No només no posarem pals a les rodes, sinó que col·laborarem al màxim amb la Generalitat perquè facen amb Alacant allò que els alacantins ens mereixem”, va afirmar.

Comparteix

Icona de pantalla completa