Partits sobiranistes de l'Estat demanen al futur govern espanyol un diàleg que incloga l'autodeterminació

ERC, JxCat, la CUP, el BNG, Bildu i Més per Mallorca signen un article conjunt que aposta per un diàleg "sense condicions" i defensen que el nou executiu espanyol ha de liderar un "canvi d'era" que certifique la "defunció del règim del 78"
5 desembre 2019 13:20h
Diputats d'ERC, JxCat, Bildu i BNG, a les escales de davant del Congrés dels Diputats aquest dilluns. / ROGER PI DE CABANYES, ACN

BARCELONA (ACN). Representants de partits sobiranistes de l'estat espanyol fan front comú per a demanar al futur govern espanyol que reconega el dret a l'autodeterminació i s'òbriga un diàleg "sense condicions". L'article publicat al diari Gara està signat per Gabriel Rufián (ERC), Laura Borràs (JxCat), Mireia Vehí (CUP), Mertxe Aizpurua (EH Bildu), Néstor Rego (BNG) i Vicenç Vidal (Més per Mallorca) sota el títol De la Llotja de Mar a Madrid, en defensa de la democràcia i la sobirania. En l'article, defensen també que un govern PSOE-UP ha de liderar un "canvi d'era" que certifique la "defunció del règim del 78" i que assumisca la seua responsabilitat per a construir un "veritable estat democràtic". Per als signants, "el règim del 78 pateix un dèficit democràtic estructural".

Amb el mateix esperit que les formacions sobiranistes van signar el passat 25 d'octubre a Barcelona la Declaració de la Llotja de Mar, ara han tornat a unir forces per a reclamar al pròxim govern espanyol que "afronte el problema de cara i comence a avançar en solucions". Segons diuen, "només poden vindre del reconeixement i el respecte de les nacions i de tots els interlocutors i propostes que busquen garantir l'exercici de drets fonamentals".

Aquestes formacions consideren que "la incapacitat de la política espanyola de dialogar amb la dissidència, siga ideològica siga territorial, ha portat el sistema al col·lapse". Segons recorden, els partits sobiranistes de l'Estat estan representats per 29 diputats al Congrés i 21 senadors. Davant el context polític actual i les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez llancen la seua proposta: "Proposem seure i parlar. Que tots els actors polítics puguen seure, parlar i negociar sense condicions i que es parle del reconeixement nacional i, per tant, del dret a l'autodeterminació", defensen. Així mateix, reclamen que s'ature la "repressió ferotge" que, segons diuen, ha suplantat el diàleg i les solucions polítiques i democràtiques.

Per als signants, només serà possible un estat democràtic si es posa fi a la "repressió" i es reconeix tant el caràcter plurinacional com el dret a l'autodeterminació dels pobles.

next