Podem preguntarà a les bases si prefereixen un govern de coalició o un sense ministres de la formació morada

La consulta sobre el vot dels diputats del partit d'Iglesias en el debat d'investidura de Sánchez està oberta des d'aquest divendres fins al dijous vinent 
12 juliol 2019 11:21h
Podem ha adoptat la decisió de consultar les bases després que aquest dijous el president del govern espanyol en funcions obrira la porta per primera vegada a l'entrada de membres de Podem al seu executiu, tot i que continua vetant l'entrada al líder de la formació morada. / RICARDO RUBIO, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Podem consultarà a les bases quin ha de ser el vot dels seus diputats en el debat d'investidura de Pedro Sánchez, que començarà el 22 de juliol. La formació morada planteja dues respostes. La primera és que "per a fer president Pedro Sánchez és fonamental arribar a un acord integral de govern de coalició, un acord programàtic i d'equip, sense vetos, on les forces de coalició tinguen una representació raonablement proporcional als seus vots". La segona és que "per a fer president Pedro Sánchez siga amb el vot a favor o per abstenció; n'hi ha prou amb la proposta del partit socialista, un govern integrat únicament pel PSOE, col·laboració en àmbits administratius subordinats al govern [espanyol] i acord programàtic". 

En resum, les opcions que planteja el partit d'Iglesias als seus inscrits per a donar suport a Sánchez és triar entre un executiu amb presència de ministres de Podem o un executiu sense ministres de Podem. D'aquesta manera pretenen pressionar el líder socialista, qui aquest dijous va deixar la porta oberta a l'entrada d'experts independents de l'òrbita de Podem però va rebutjar una vegada més un govern de coalició com el que demana Iglesias. 

La consulta, que ha sigut presentada per la portaveu Noelia Vera, estarà oberta des d'aquest divendres fins al dijous vinent i la direcció valorarà els resultats al llarg del cap de setmana.

Podem ha adoptat la decisió de consultar les bases després que aquest dijous el president del govern espanyol en funcions obrira la porta per primera vegada a l'entrada de membres de Podem al seu executiu, tot i que continua vetant l'entrada al líder de la formació morada. Aquesta proposta no va ser ben rebuda per la cúpula de Podem, que va retraure al PSOE que pretenga "vetar" persones i coartar la llibertat de Podem de decidir qui representa la formació en un govern de coalició. 

Segons Vera, però, aquesta possibilitat és només "un rumor" perquè "no s'ha parlat" en les converses entre les dues formacions. Vera ha afirmat que la seua formació està disposada a arribar a un acord "des del dia 1" amb "consens entre les dues formacions polítiques", i ha criticat les "ambigüitats i rumors". Segons Vera, cal "calma" i "responsabilitat" per a "seure" i "parlar de tot", fet que també inclou "equips". "Nosaltres ja hem fet grans concessions i estem posant les coses el màxim de fàcils perquè Sánchez siga investit", ha dit.

next