La policia desarticula una organització dedicada al tràfic i explotació de dones a Alzira

Una de les víctimes va denunciar que havia sigut captada i explotada sexualment per un grup criminal format per ciutadans que vivien a l'estat espanyol i l'alemany
23 novembre 2019 12:50h
La xarxa ha sigut desarticulada gràcies a la declaració d'una víctima. / EP

VALÈNCIA. La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal de caràcter internacional presumptament dedicada al tràfic d'éssers humans i a l'explotació de dones d'origen romanés a les localitats d'Alzira (la Ribera Alta) i Saarbrücken (Alemanya).

En total, hi ha setze persones detingudes i s'han dictat deu ordres de cerca. Als components de l'organització se'ls imputen delictes de tràfic d'éssers humans, explotació sexual, pertinença a organització criminal, lesions i amenaces.

A més, dèsset dones víctimes de tràfic i explotació han sigut identificades i s'han realitzat cinc entrades i escorcolls en domicilis de la demarcació de València, on s'han intervingut 8.000 euros en efectiu, joies per valor de 10.000 euros, tres vehicles d'alta gamma i sis armes blanques.

La recerca es va iniciar a partir de la denúncia presentada davant la Policia Nacional per una de les víctimes que deia haver sigut captada i explotada sexualment per una organització criminal formada per ciutadans que vivien a l'estat espanyol i l'alemany.

Durant el desenvolupament de la recerca, els agents van constatar que l'organització estava assentada en les localitats d'Alzira i de Saarbrücken, situada al sud-oest d'Alemanya. Aquest fet va motivar la col·laboració d'EUROPOL i l'intercanvi d'informació amb la policia alemanya.

Gràcies a aquesta cooperació, es va poder saber que el clan investigat va haver d'abandonar la ciutat alemanya després de durs enfrontaments amb una altra organització criminal rival i que es va instal·lar a la demarcació de València, on ja hi residien els líders.

Mètode del 'Lover boy'

Els explotadors captaven a Romania dones que es trobaven en estat de necessitat o que pertanyien a famílies desestructurades amb càrregues familiars. Per a això utilitzaven el mètode de 'Lover boy' que consisteix en el fet que l'home promet a una determinada dona una relació que li permetrà un futur millor i posteriorment se n'aprofita. També feien ús de relacions familiars i d'amistat en la mateixa localitat de la qual eren originaris els membres de l'organització.

Una vegada traslladades a Espanya, les dones eren desposseïdes de la documentació, sofrien agressions i vexacions i eren obligades a exercir la prostitució en el polígon industrial de la Pista de Silla, pròxim a la ciutat de València.

Les víctimes eren estrictament controlades i vigilades per membres de l'organització criminal que, a més, eren els encarregats de buscar clients i acordar el preu dels serveis sexuals, per la qual cosa obtenien un important benefici econòmic.

La recerca està emmarcada dins d'un Equip Conjunt de Recerca (ECI) entre l'estat espanyol i l'alemany i està coordinada per EUROPOL i sota les directrius d'Eurojust. En l'operació ha participat una oficina mòbil d'EUROPOL i dos membres de la policia alemanya de Sarre, un dels estats federats del país germà.

next