El PP demana canviar el reglament de la pólvora aprovat per Rajoy

Els diputats Felipe Carrasco i Luis Martínez insten el Consell a donar suport a les entitats festeres davant l'augment dels preus de la pólvora
22 agost 2019 11:52h
Les entitats festeres de Moros i Cristians criticaven l'encariment de la pólvora en un 50% en l'últim any. / AITOR PÉREZ IBORRA

VALÈNCIA. El Partit Popular valencià s'ha sumat a les demandes de les entitats festeres. Des de fa uns mesos, els actes d'arcabusseria de diversos municipis, especialment d'aquells que celebren les festes de Moros i Cristians, s'han vist perjudicats per l'excessiva pujada dels preus de la pólvora. Ara, el Partit Popular ha anunciat que farà una proposició no de llei per a instar el govern espanyol a modificar el reglament que marca l'ús d'armes d'arcabusseria en les manifestacions festeres perquè, segons el PP, "posa en perill" aquestes tradicions centenàries. La normativa, però, va ser aprovada pel Parlament espanyol a proposta pel mateix Partit Popular estatal el 24 de febrer de 2017. El text, de fet, va ser aprovat quan encara governava Mariano Rajoy.

Els diputats en les Corts Felipe Carrasco i Luis Martínez han expressat aquest dijous que estan "al costat" de totes les entitats festeres –amb les quals es van reunir a principis de mes– per a defensar "una tradició tan estesa en la geografia valenciana". A més, més enllà de presentar aquesta proposició de llei, els populars insten el Consell a "eixir de la letargia estival" i mostrar el seu suport cap a les entitats de festes. Segons ells, la defensa d'aquestes tradicions "no és una qüestió política".

Els representants de la secció d'Indústria cultural en el grup popular s'han afegit a les reivindicacions que han mostrat en els últims dies les entitats festeres. De fet, aquest passat dilluns les associacions de Moros i Cristians criticaven l'encariment de la pólvora en un 50% en l'últim any. Una pujada de preus que no és nova: diverses entitats festeres xifren aquest augment en un 300% en l'última dècada.

Aquesta pujada de preus, junt amb els problemes de subministrament i granulat per l'única fàbrica amb capacitat de comercialitzar –localitzada a Montealegre del Castillo– han provocat que molts pobles hagen tingut dificultats per a la celebració d'actes festers. En concret, pobles com Oliva, Muro d'Alcoi o Biar no van poder celebrar determinats actes. En el cas del Villar, la pólvora va resultar defectuosa. Davant això, el PP explica que en els últims anys ha disminuït el nombre de persones que participen en aquest tipus d'actes festius.

Per aquesta raó, els populars ara expliquen que duran a les Corts, una vegada comence el període de sessions, unes iniciatives parlamentàries per a modificar-ne el reglament que, al seu judici, "constreny a les entitats festeres". No només per la qüestió de preus, sinó per la seguretat del repartiment i l'emmagatzematge de la pólvora. En concret, Luis Martínez ha explicat que s'instarà el govern estatal a modificar l'article 26 de les Instruccions Tècniques del Reglament d'Explosius, al seu judici, "susceptible de millora". A més, passaran aquesta instància als ajuntaments i a les diputacions provincials implicades.

Modificacions del reglament

El reglament, aprovat per Reial Decret el febrer del 2017, va deixar un temps prudencial d'adaptació i no va passar a ser efectiu fins l'1 de gener del 2019. El diputat Felipe Carrasco ha explicat que plantejaran aquestes modificacions quant al repartiment i emmagatzematge. En l'actualitat, el reglament indica que el límit de guardar la pólvora és de 72 hores, per la qual cosa, quan la festivitat es demora més de tres dies, les entitats festeres es veuen obligades a fer més d'un repartiment.

De forma excepcional, en aquells actes que superen els 500 participants actius, el període màxim pot ampliar-se a 96 hores. Si bé en principi aquesta mesura va ser inclosa per motius de seguretat, ara les entitats festeres reclamen un estudi per part dels tècnics estatals per a revisar si aquesta mesura és la més convenient. El PP el que reclama és que el límit s'augmente per a tots a les 96 hores i així evitar aquest doble repartiment.

Així mateix, Carrasco també ha destacat que cal estudiar la forma com es realitza aquest repartiment, des dels recipients i els dipòsits on reserven la pólvora fins a les mateixes cantimplores dels tiradors. Això implica que cada fester haja de desplaçar-se amb 2 quilos de pólvora des del lloc del repartiment fins al seu domicili particular, per la qual cosa, afegeix el PP, cal que els tècnics comproven si es "garanteix la seguretat". A això, ells proposen que el repartiment es faça directament en els habitatges dels tiradors, "com es feia antigament". Aquest plantejament de modificacions sorprenen precisament perquè van ser els mateixos populars qui defensaren la norma dos anys enrere.

Monopoli de la pólvora

Els diputats han admés que, com que existeix només una empresa que regule la distribució de la pólvora, es produeix un monopoli de facto. Això, al seu torn, ha provocat el polèmic ascens dels preus que tant critiquen en els últims dies les entitats festeres. Si bé Felipe Carrasco no aclareix la forma de solucionar aquesta situació: "No tenim capacitat per a modificar-ho, però  que podem alçar la veu pels col·lectius". Així, insten el govern valencià a sumar-se a aquestes demandes per a poder canviar la normativa estatal.

next