El PP de Dénia recorrerà contra el requisit lingüístic per als treballadors municipals aprovat per l'Ajuntament

La formació considera que l'exigència del requisit "suposa la violació dels principis de gradualitat i voluntarietat" i que "és contrària a dret"
6 setembre 2019 18:21h
L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va instar el PP a acudir als tribunals si consideraven que la norma era "inconstitucional". / AJUNTAMENT DE DÉNIA

VALÈNCIA. El PP de Dénia ha anunciat aquest divendres que presentarà un recurs contenciós administratiu contra el requisit lingüístic que es va aprovar la setmana passada al ple municipal. Dijous passat, 29 d'agost, el PSPV va fer valdre la seua majoria absoluta per a aprovar la norma, que va rebre el suport de Compromís i el rebuig dels regidors del PPCV, Ciutadans i Gent de Dénia. 

D'aquesta manera, el municipi de la Marina Alta impulsava la seua pròpia versió de la Llei de Funció Pública per a demanar als nous treballadors de l'Ajuntament l'acreditació del valencià. En concret, segons allò aprovat, l'exigència de l'acreditació entrarà en vigor a partir de l'1 de juliol del 2020 i es demanarà només en els casos de promoció interna o a les persones que es presenten per a cobrir noves places. 

També variarà el nivell de coneixements requerit en funció del càrrec al qual s'aspire. D'aquesta manera, mentre que en la majoria de casos tan sols serà necessari el grau oral o elemental, el personal que treballe amb més exposició al públic haurà d'acreditar el grau mitjà i, aquells que accedisquen al departament de Normalització Lingüística, el superior.

Una norma "inconstitucional"

En aquella sessió, el grup popular ja va manifestar el seu desacord amb aquesta exigència i la va titllar de "discriminació per raó de llengua". De fet, els populars van deixar entreveure durant el debat que la norma podia considerar-se "inconstitucional". 

L'alcalde, Vicent Grimalt, els va instar a acudir als tribunals. Preguntat per aquest diari, va explicar que la iniciativa s'ajusta a la llei i que la retòrica del PPCV es limita a una qüestió de posicionament polític. A més, va posar l'exemple d'altres municipis com Ontinyent, Gandia o Xirivella que ja aplicaven el requisit lingüístic. "Allà on s'ha acudit als tribunals, les sentències han donat la raó a l'Ajuntament", comentava a aquest mitjà.

Per la seua banda, la regidora del PPCV Maria Mut va confirmar que estaven "estudiant" la possibilitat d'acudir als tribunals. En concret, esgrimia tres motius. El primer, que l'exigència i l'aprovació plenària del requisit vulnera la doctrina constitucional sobre la cooficialitat de les llengües oficials i la paritat i l'equilibri que ha d'existir entre aquestes. El segon, que aquesta aprovació vulnera el principi de legalitat i jerarquia normativa perquè excedeix l'àmbit de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià i és contrària a la Constitució Espanyola. El darrer, que l'exigència d'aquest requisit suposa la violació dels principis de gradualitat i voluntarietat.

Per aquests motius, "i molts altres", el PP de Dénia ha decidit portar als jutjats l'aprovació del requisit. Afegeixen, a més, que han consultat els serveis jurídics del partit i que aquests han estudiat el cas "a fons".

next