El PP planteja un "govern en l'ombra" per a exercir l'oposició davant Compromís i el PSPV a València

La portaveu popular María José Català denuncia "obstrucció" en el repartiment d'assessors, el límit de preguntes al ple i la reducció de les dedicacions exclusives
17 juliol 2019 11:29h
El PP encara no ha designat els regidors que exerciran la seua tasca en règim de dedicació parcial. / DANIEL GARCÍA-SALA 

VALÈNCIA. El Partit Popular de la ciutat de València ja ultima els darrers detalls de la seua estratègia en l'oposició de cara als quatre anys de govern municipal de Compromís i el PSPV. Després que aquest dimarts es presentara l'estructura definitiva del govern municipal, el PP ha informat que pretén fer un seguiment de cadascuna de les àrees de govern. 

La fórmula per la qual aposten per a dur-ho a terme és una espècie de "govern en l'ombra" que exercisca una contundent "oposició en espill". En aquesta línia, la formació han presentat un equip de govern "alternatiu" compost pels regidors populars. És a dir, que cadascun dels edils del PP s'encarregarà de coordinar una àrea concreta de l'actual Ajuntament per a així poder exercir una oposició més ferma i concreta.

Així ho ha anunciat la portaveu popular municipal, María José Català, acompanyada per la resta dels regidors del PP en un desdejuni informatiu. Qui va ser candidata a l'Alcaldia per aquesta formació ha denunciat que l'actual equip de govern compta amb una "estructura disfuncional" que, al seu judici, s'ha basat més en criteris "polítics" i "personals" que no a defendre les polítiques públiques per a la ciutat.

En concret, Català ha destacat la disgregació de Medi Ambient i Urbanisme –en mans de dos partits diferents–, i la divisió de les competències d'Innovació per a diferents regidors. Per això, de forma paral·lela a l'estructura municipal actual, cada regidor popular prendrà una àrea concreta amb un repartiment diferent del que s'ha anunciat des del nou equip de govern.

Més enllà d'aquesta estructura, durant la trobada no han faltat les al·lusions als "límits" que el nou equip de govern municipal ha interposat a l'oposició. Divendres passat els populars mostraven la seua disconformitat davant de les decisions del nou equip de limitar el nombre de preguntes al ple i de redistribuir els assessors. A això se sumava l'anunci que es va fer setmanes enrere que la meitat dels regidors de l'oposició –i, per tant, la meitat dels del PP– no podrien disposar de la dedicació exclusiva.

La portaveu popular ha denunciat el que considera com una "cacicada" per part de Compromís i el PSPV a les tasques de l'oposició. "Mai ens havien limitat les preguntes", ha afirmat la candidata en referència al fet que a partir del següent ple s'ha fixat un màxim de cinc per grup municipal i regidor. Les crítiques de Català també s'adrecen cap a l'alcalde de València, Joan Ribó, del qual ha afirmat que el discurs que va pronunciar sobre un "govern obert" en el ple de constitució de l'Ajuntament "se l'ha emportat el vent".

Així mateix, Català ha assegurat que exercirà una tasca coordinada amb Ciutadans i Vox per a fer una "oposició frontal" al nou govern. Per aquesta raó, anuncia que el seu grup votarà en contra de totes les decisions administratives sobre la limitació de preguntes, la redistribució d'assessors i les dedicacions exclusives que es plantejaran en el pròxim ple d'organització. També ha destacat que encara no han designat els regidors que treballaran en règim de dedicació parcial, cosa que ha ressaltat com una mostra més de la seua oposició contundent. Fins i tot, també ha assenyalat que votarà en contra de l'acord de pujada salarial que es va prendre en la Junta de Govern.

La candidata popular també ha insistit que demanaran l'informe jurídic a l'Ajuntament sobre totes les decisions, al seu judici, "arbitràries" que ha pres l'equip conformat per Compromís i el PSPV. Tal com van informar el passat divendres, la regidora ha reivindicat que no descarten emprendre algun tipus d'acció legal contra el que consideren una "obstrucció" als grups municipals de l'oposició.

next